Menu Zavřít

Bilion lidí ve vesmíru, tisíc Einsteinů, neomezené zdroje. Bezos vidí budoucnost růžově

3. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos má jasnou vizi budoucnosti. Ve vesmíru podle něj bude žít bilion lidí, lidstvo přesune těžký průmysl na ostatní planety a ze Země se stane krásná planeta pro život. Pokud by lidstvo zůstalo jen na Zemi, čeká jej stagnace, tvrdí šéf společností Amazon a Blue Origin.

Lidstvo rychle vyčerpává zemské zdroje a kvůli tomu jej neodvratně čekají problémy, varují už řadu let odborníci. Bezos vidí cestu ke zvrácení tohoto trendu v expanzi v rámci sluneční soustavy, která podle něj může pojmout bilion lidí. „Díky tomu budeme mít tisíc Einsteinů a tisíc Mozartů,“ řekl optimisticky Bezos v rozhovoru pro mediální skupinu Axel Springer.

Podle nejbohatšího člověka světa se lidstvo v budoucnosti rozhodne přesunout veškerý těžký průmysl mimo Zemi, čímž se z ní stane „velice nádherná planeta“ vhodná pro život. Nejen lidé na Zemi pak budou těžit z takřka neomezených zdrojů, které získají ovládnutím ostatních planet.

Bezos věří, že potenciální expanzi do vesmíru pomůže nastartovat i on sám. Právě kvůli tomu považuje svůj vesmírný projekt Blue Origin za důležitější než největší internetový obchod světa Amazon, který mu jinak vydělal zdaleka nejvíce peněz. O vesmír se podle svých slov zajímá hlavně proto, že pokud do něj lidstvo v příštích letech nepronikne, čeká ho stagnace. Takový svět svým prapravnukům zanechat nechce.


Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

 Elon Musk


Klíč k budování civilizace mimo Zemi vidí Bezos ve znovupoužitelných raketách, které také vyvíjí právě Blue Origin. „Mluvím o civilizaci, která bude žít a pracovat ve vesmíru. Nejdřív milion lidí, pak miliardy a nakonec bilion. To nepůjde se současnými raketami, které použijete jednou a pak je odhodíte.“

Blue Origin v neděli uskutečnila další úspěšný suborbitální let rakety New Shepard 2.0. Modul vystoupal do výšky 106 kilometrů, což je pro Bezosovu společnost nový rekord. Blue Origin chce s modulem podnikat turistické suborbitální lety, tedy takové, při kterých se raketa přiblíží k hranici vesmíru, případně ji překoná, ale nedosáhne oběžné dráhy kolem Země.

Agentura Bloomberg odhaduje hodnotu Bezosova majetku na 132 miliard dolarů. Čtyřiapadesátiletý byznysmen se letos posunul na první místo v žebříčku nejbohatších lidí světa, když předstihl dlouholetého lídra Billa Gatese.

BRAND24

Dále čtěte:

Zlatá horečka mezi nebem a zemí. Investory láká vesmír

V tempu Elona Muska: den rozděluje na pětiminutovky

Nebojte se selhání. Nejbohatší Číňan Jack Ma radí, jak být úspěšný

Král Jeff Bezos I. z Amazonu si vybírá nové sídlo. Americká města úslužně panáčkují a vrtí ocásky

Bezos je nejpozoruhodnější byznysmen naší doby, tvrdí Buffett

Putin je prý bohatší než Gates s Bezosem dohromady. Čtěte více

 Ruský prezident Vladimir Putin


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).