Hlavní navigace

Bill Gates – císař softwarového impéria

7. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tímto článkem zahajujeme seriál, který čas od času představí některou z nejvýznamnějších osobností světa informačních technologií. Příběhy těchto velikánů jsou vždy velmi úzce spjaty se společnostmi, bez kterých by počítačový svět a svět elektroniky zdaleka nebyl takový, jak jej známe. Spoustu dnes zcela běžných technologií musel někdo vymyslet a prosadit v praxi. Bill Gates, celým jménem William Henry Gates III, nebyl vždy nejbohatším mužem planety a nejvyšším generálním manažerem největší nadnárodní softwarové korporace. Sám se podílel na vzniku mnoha aplikací a některé „vynálezy“ tak vyrostly doslova pod jeho rukama.

Rodina, základ života

Přestože může být Gatesův život dáván za vzor příběhům o tom, kterak se z prostého hocha stal úspěšný softwarový magnát, nebyla by to tak docela pravda. Bill Gates pochází z velmi dobře situované rodiny z vyšších vrstev. Jeho otec William H. Gates patří mezi velmi úspěšné firemní právníky, matka Mary Maxwell Gatesová, která zemřela v roce 1994, byla mimo jiné členkou správní rady First Interstate Bank a národní rady mezinárodní neziskové organizace United Way.

„640 kB operační paměti bude do roku 2000 každému bohatě stačit.“ (1981)

Elitářský původ se projevil (můžeme-li to takto říct) v Gatesově nadprůměrné inteligenci a ambicích, kvůli nimž měl ovšem občas problémy s chováním ve škole. Podle vzpomínek tehdejších přátel rodiny často vyhledával pomyslné soupeře v intelektuálních debatách a často se do nich pouštěl i přímo se svými učiteli. To byl také jeden z důvodů, proč jej rodiče po dokončení šesté třídy základního vzdělání zapsali na prestižní soukromou střední školu Lakeside School. Zde se také poprvé seznámil s ohromným vynálezem, který změnil celý jeho život – počítačem.

Společně s několika dalšími studenty přesvědčil místní společnost vyrábějící počítače, aby jim poskytla přístup k jejich počítači PDP-10 zdarma, výměnou za hledání chyb. Gates u něj prý trávil spoustu času a učil se programovací jazyky (například Fortran). Ve svých sedmnácti letech dokonce vytvořil program pro tvorbu školních rozvrhů, za který získal 4 200 dolarů. Což tehdy představovalo značné peníze.

Kamarádi ze střední i z vysoké

Kromě základů programování dala privátní škola Lakeside School Billu Gatesovi možnost potkat Paula Allena, se kterým založil firmu Traf-O-Data, kde vyvíjeli systém pro analýzu dopravního provozu. Díky tomuto projektu mohli pracovat s programovatelným mikroprocesorem Intel 8008.

„Místo ‚nevím’ používáme ‚zatím nevím’.“

V roce 1973 začal Gates studovat na Harvardově univerzitě. Shodou okolností bydlel na stejné chodbě jako Steve Ballmer, nynější výkonný ředitel Microsoftu, o tom ale později. V roce 1975 Gates a Allen napsali první verzi programovacího jazyka BASIC pro osobní počítač Altair 8800. Jednalo se o první programovací jazyk pro osobní počítače. Tento software pak prodali za poměrně výhodných podmínek výrobci Altairu, Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS). Smlouva zaručovala, že Gates s Allenem dostanou na licencích za každý prodaný počítač 20 dolarů. Oba dva se pak přestěhovali do Nového Mexika a založili společnost Microsoft (původně Micro-soft), která měla vytvářet další verze BASICu pro další výrobce počítačů. Podíl v Microsoftu byl rozdělen podle práce odvedené na BASICu, 60 % vlastnil Bill Gates, 40 % Paul Allen. Ani jeden z nich netušili, jak obrovskou korporací bude Microsoft za pár let.

MicrosoftPůvodních 11 členů Microsoftu v roce 1978, nahoře zleva: Steve Wood, Bob Wallace, Jim Lane, Bob O' Rear, Bob Greenberg, Marc McDonald, Gordon Letwin, Bill Gates, Andrea Lewis, Marla Wood, Paul Allen, zdroj: Microsoft

Ve třetím ročníku na Harvardově univerzitě se Gates rozhodl opustit školu a věnovat se pouze Microsoftu. Už tehdy totiž věřil, že počítač bude užitečným pomocníkem v každé kanceláři i domácnosti. O rok později se Gates vyjádřil velmi kriticky k pirátství. V článku Otevřený list amatérským programátorům (An Open Letter to Hobbyists), který byl poprvé zveřejněn v MITS Computer Notes, obvinil amatérské programátory, že kradou software, a tím brání tomu, aby „…se psal dobrý software“. Svůj příspěvek končí větou, která dnes zní téměř prorocky: „Nic by mě nepotěšilo víc, než kdybych si mohl najmout deset programátorů a zaplavit amatérský trh kvalitním softwarem.“

V roce 1978 získal Microsoft dalšího významného zákazníka, společnost Tandy Corporation, které dodávali BASIC pro počítač TRS-80. Během několika měsíců se stal bestsellerem a prodával se po celých Spojených státech. To zajistilo Microsoftu poprvé v historii celoroční prodeje v objemu přes jeden milion dolarů! Společnost se rozrostla a Bill Gates najal dalších asi třicet zaměstnanců. Na konci osmdesátých let oslovil Gates i svého kamaráda z Harwardu, Stevea Ballmera, který v té době pracoval jako manažer ve společnosti Procter & Gamble. Ten se stal významnou oporou společnosti a důležitým pomocníkem Billa Gatese.

MITS Altair 8800MITS Altair 880 s děrnou páskou a hlavním softwarem – Altair BASIC, zdroj: Microsoft

Obchod století a MS-DOS

V roce 1980 přišli za Billem Gatesem představitelé společnosti IBM a zeptali se, zda by dokázal vytvořit operační systém pro jejich první osobní počítač. IBM sice připravovala vlastní operační systém, z časových důvodů ale zvolila externího dodavatele. Vznik první verze systému MS-DOS byl trochu netradiční, ale rychlý a účinný. Gates společně s Allenem zakoupili od jiného vývojáře operační systém QDOS (Quick and Dirty Operating System) za 50 000 dolarů, značně jej přeprogramovali, přejmenovali na MS-DOS a prodali licenci IBM. Nikdo ze zúčastněných netušil, že se ve skutečnosti jedná o obchod století, který umožní vznik softwarového giganta, jehož produkty budou využívat stovky milionů lidí po celém světě. IBM si nedělala nároky na vlastnictví operačního systému a zavázala se platit Microsoftu zhruba 60 dolarů z každého prodaného kusu.

První počítač PC (tedy osobní počítač typu IBM PC) byl uveden na trh v roce 1981 a okamžitě vzbudil obrovský zájem i zasloužený úspěch. Licenční poplatky za přiložený operační systém MS-DOS získával Microsoft, kterému to zajistilo financování na několik let dopředu. Bez tohoto obchodu by se pravděpodobně Bill Gates nikdy nestal miliardářem a jedním z nejúspěšnějších podnikatelů světa. Svědčí to tedy nejen o jeho schopnostech coby programátora, ale i obchodníka. Přestože byl MS-DOS ve své první verzi již technologicky zastaralý, fungoval společně s počítači IBM na svou dobu velmi dobře. Za vše koneckonců hovoří čísla. V první polovině osmdesátých let byl MS-DOS nainstalován na 80 % všech osobních počítačů celosvětově. Jediným vážnějším konkurentem byla společnost Apple. V roce 1983 opustil Microsoft ze zdravotních důvodů Paul Allen, do té doby stále významný pomocník Billa Gatese.

„Příští generace zajímavého softwaru bude vytvořena na Macintoshích, ne na IBM PC.“ (1984)

Ve stejném roce se poprvé objevila i dvoutlačítková myš Microsoft Mouse (jednotlačítkovou myš s kuličkovým mechanismem již dříve uvedla na trh společnost Apple). Microsoft však dokázal tento vynález zužitkovat a prodal do roku 1987 přes jeden milion myší Microsoft Mouse. A nutno dodat, že hardwarová divize Microsoftu později přicházela na trh s produkty velmi dobré kvality, zejména v oblasti periferií (myši, klávesnice) a herního příslušenství.

Čistě vlastním dítkem Microsoftu pak byl textový editor Word, který vznikl již v roce 1983 a stal se ihned velmi populární. Záhy přišel i neméně slavný Excel a později celý kancelářský balík Microsoft Office. O důslednosti s jakou Microsoft naplňoval své vize softwarové velmoci svědčí i fakt, že Word existoval ve čtyřech verzích pro různé operační systémy (MS-DOS, Macintosh, SCO Unix a IBM OS/2). Dodnes je nejpoužívanějším a nejrozšířenějším textovým editorem na světě.

Milionář s oknem do světa počítačů

Roku 1985 oslavil Microsoft první desetiletí, mnohem podstatnější však je, že téhož roku Microsoft představil Windows ve verzi 1.0. I přes svou omezenou funkčnost nabízela Windows základy grafického prostředí, coby nadstavba nad operačním systémem MS-DOS. První verze sice z dnešního pohledu připomíná spíše textové prostředí a ve své době nedosáhla velkého úspěchu, představovala však první krok směrem k systému oken. Mnohem většího ohlasu se dočkala Windows 3.0 uvedená na trh v roce 1990, i když i tato verze tvořila pouze nadstavbu systému DOS. Již se ale jednalo o plně grafické prostředí, ve kterém bylo možné spouštět aplikace v samostatných oknech, což mimo jiné změnilo pohled na užívání počítače díky možnosti multitaskingu (běhu více aplikací současně). Nejde pouze o technologii multitaskingu samotnou, kterou umožnila podpora procesorů Intel 286/386, ale i o způsob uvažování při práci s počítačem.

Paul Allen a Bill GatesPaul Allen a Bill Gates 19. srpna 1981, MS-DOS pro IBM se blíží, zdroj: Microsoft

V roce 1986 se společnost přestěhovala se zhruba tisícovkou zaměstnanců do prostor Corporate Campus v Redmondu ve státě Washington, vstoupila na burzu a její akcie se staly veřejně obchodovatelnými. Začaly obchodováním na 21 USD za akcii a uzavřely na 28 USD, což představuje kapitál ve výši 61 milionů dolarů za první den! Bill Gates se tak stal v podstatě přes noc milionářem. Za tímto úspěchem ovšem stojí tvrdá dřina již od roku 1975, kdy Gates s Allenem vytvořili programovací jazyk BASIC pro počítač Altair.

Zlatá éra Microsoftu

Bill Gates napsal roku 1995 svou první knihu – Informační dálnice (The Road Ahead), která se stala bestsellerem a patří mezi absolutně nejvýznamnější publikace ve světě IT vůbec. Období mezi léty 1995 až 2005 můžeme označit za zlatý věk společnosti. V roce 1995 totiž Microsoft vypustil do světa zcela nově pojatý operační systém Windows 95 a současně značně vylepšenou verzi Office 95. Nová Windows poprvé představila nabídku Start a nové pojetí pracovní plochy.

Windows 95Redmond, 24. srpna, Windows 95 startují novou etapu společnosti, zdroj: Microsoft

S podporou masivní reklamní kampaně se Windows 95 stala trhákem a zaznamenala obrovský úspěch. Za první půlrok se prodalo sedm milionů kopií Windows 95. Rok po jejich uvedení se Bill Gates poprvé objevil na prvním místě v žebříčku nejbohatších lidí světa a setrval na něm s výjimkou roku 1997 po dobu třinácti let! V roce 2008 spadnul na třetí místo, aby se na něj v roce 2009 opět vrátil. V současné době je považován za druhého nejbohatšího muže planety. Roku 1997 byla společnost Microsoft podle rozsáhlého průzkumu agentury Pollsters Hart and Teeter označena za nejobdivovanější společnost ve svém oboru v USA.

„Většina přelomových událostí… je ještě stále před námi.“

Roku 2000 byly představeny Windows 2000, které kombinují nejlepší technologie Microsoftu. Obsahují totiž současně jádro systému NT (které bylo prapůvodně vyvíjeno pro OS/2 jako nahrazení zastaralého DOSu a využíváno ve Windows NT od roku 1993) a prostředí a vychytávky úspěšných Windows 95, potažmo Windows 98. Hned v roce 2001 pak přichází novinka pro domácí uživatele – legendární Windows XP, která se stále honosí nálepkou nejpoužívanějšího operačního systému na světě. Méně úspěšná Windows Vista i technologicky zastaralá XP však již velmi rychle nahrazují tolik očekávaná Windows 7.

Bill Gates odchází z Microsoftu

Již v roce 2000 předal Gates funkci generálního výkonného ředitele (CEO) svému dlouholetému příteli Stevenu Ballmerovi a vytvořil pro sebe pozici „hlavního softwarového architekta“, aby se více mohl věnovat přímo vývoji softwaru, zejména operačního systému Windows. V roce 2008 plánovaně odešel z Microsoftu coby řádný zaměstnanec, aby se mohl věnovat práci v nadaci Bill and Melinda Gates Foundation. Zůstal však pochopitelně nadále s Microsoftem silně svázán a setrvává ve funkci non-executive chairman (člen správní rady bez výkonné funkce). Kromě osoby obdivovaného vizionáře, miliardáře a velmi úspěšného podnikatele je Bill Gates znám svou pilnou snahou pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují. V současnosti se aktivně věnuje práci v nadaci, kterou založil se svou ženou Melindou. V roce 1999 věnovali společně nadaci pět miliard amerických dolarů, což je historicky nejvyšší jednorázový dar od soukromé osoby na světě.

MicrosoftPůvodní tým Microsoft po 30 letech (2008). Nahoře zleva: Bob O' Rear, Steve Wood, Bob Greenberg, Marc McDonald, Gordon Letwin, Jim Lane, Bill Gates, Andrea Lewis, Miriam Lubow, Marla Wood, Paul Allen. Na snímku chybí Bob Wallace, který zemřel v roce 2008, naopak přebývá Miriam Lubow. Ta skonala nedouhlo po pořízení památné fotky, zdroj: Microsoft

Letos byl už posedmnácté v řadě zvolen nejbohatším Američanem! Paul Allen se živí jako investor a nedávno na sebe upozornil hromadnou žalobou na Google, Apple, Facebook, Yahoo a další firmy.

„Vždy přeceňujeme změnu, která nastane během dvou let, a podceňujeme změnu, která nastane během deseti. Nenechejte se ukolébat k nečinnosti.“

 


Článek vyšel v šestém čísle našeho časopisu Extra PC.

Byl pro vás článek přínosný?