Hlavní navigace

Bill Gates zcela opouští Microsoft, bude se věnovat své nadaci

15. 3. 2020

Sdílet

Bill Gates oznámil odchod ze správní rady Microsoftu. Tímto krokem opouští firmu, kterou v roce 1975 spolu s Paulem Allenem založil. Po necelých 45 letech tak z Microsoftu definitivně odchází.

Gates se vedení vzdal již v roce 2000, kdy přenechal pozici CEO svému příteli a kolegovi Stevu Ballmerovi (jehož v roce 2014 nahradil Satya Nadella). Sám se stal softwarovým architektem, kde vydržel osm let. Poté byl již spíše jen poradcem a členem správní rady.

Tip: Bill Gates tvrdí: roboti vám vezmou práci, a proto by měli platit daně

V prohlášení na LinkedInu Gates uvedl, že se hodlá věnovat již pouze filantropii. Se svou ženou Melindou provozuje nadaci a mezi jeho priority patří oteplování, zdravotnictví a vzdělání. Nyní také boj s koronavirem.

DT24

Bill Gates rezignace Bill Gates rezignace

Nadellu pochválil

Jeho podíl v Microsoftu je již jen minoritní (v roce 2014 vlastnil už jen čtyři procenta). Většinu jich prodal a část peněz poté věnoval na různé charitativní projekty. Aktuálně podle žebříčku Forbesu má 103 miliard dolarů.

„Byla to ohromná čest a privilegium pracovat a učit se celé ty roky od Billa. Založil naši společnost s vírou v demokratizaci softwaru a vášní řešit největší úkoly ve společnosti. Microsoft a celý svět jsou díky tomu lepší“, řekl Nadella v reakci na Gatesovo oznámení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.