Hlavní navigace

Bill Gates je s 66 miliardami stále nejbohatším Američanem

20. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Časopis Forbes vydal aktualizovaný seznam 400 nejbohatších Američanů. Zakladatel Microsoft mu už bezmála dvě desítky let nepřetržitě vévodí. Bill Gates má odhadem 66 miliard dolarů, o 20 miliard více než druhý Warren Buffett.

Přestože se už Gates aktivně do firemního dění nezapojuje, stále je předsedou představenstva a 20 % jeho jmění tvoří akcie Microsoftu. Sám už se ale společně se svou ženou plně věnuje nadaci Bill & Melinda Gates Foundation, se kterou chce chránit děti a ženy v rozvojových zemích. Podle Forbesu je zároveň druhým nejbohatším člověkem na světě a pátým nejmocnějším.

Bill Gates je stále nejbohatším Američanem

Bill Gates je stále nejbohatším Američanem, foto: Microsoft

Žebříček Forbesu ukázal i další slavná jména z oblasti počítačů a internetu. Hned třetím nejbohatším Američanem je Larry Ellison, šéf Oraclu, se 41 miliardami dolarů. Do první dvacítky se ještě dostali Jeff Bezos (Amazon, 23,2 mld. USD), duo Sergej Brin a Larry Page (oba Google, po 20,3 mld. USD), Steve Ballmer (Microsoft, 15,9 mld. USD) a Paul Allen (investor a spoluzakladatel Microsoftu, 15 mld. USD). Mark Zuckerberg se vinou poklesu ceny Facebook propadnul na 36. místo (9,4 mld. USD). Na 42. místě se nachází Pierre Omidyar z eBaye (8,2 mld. USD) a o tři příčky za ním je Eric Schmidt z Googlu (7,5 mld. USD).

 

Kompletní tabulku i s profily miliardářů najdete na forbes.com/forbes-400.

Byl pro vás článek přínosný?