Hlavní navigace

Bill Gates: roboti vám vezmou práci, a proto by měli platit daně

19. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bývalý šéf a zakladatel Microsoftu Bill Gates se vyjádřil k problematice očekávané ztráty pracovních míst kvůli robotizaci. Řadu hlavně manuálních profesí totiž v nepříliš vzdálené budoucnosti budou vykonávat stroje. Je to už vidět třeba ve skladech Amazonu, o práci zřejmě časem přijdou hlavně pracovníci na pozicích, kde se vykonává monotónní práce. Taková, kterou je snadné nahradit robotem.

Průmyslová revoluce 2.0

Co budou dělat lidé, kterým robot vezme práci? Protože jich má být hodně, zřejmě nebudou všichni pracovat na údržbě těchto robotů, jak znějí některé naivní hlasy. Budoucnost vypadá tak, že lidí je moc, manuální práce málo a nekvalifikovanou pracovní sílu nikdo nepotřebuje.

screenshot-2017-02-19-11-26-43 foto: Quartz.com

Bill Gates v rozhovoru pro web Quartz navrhuje, že by roboti měli platit daně. Samozřejmě ne přímo oni, ale firmy, které roboty na dříve lidskou práci využijí (a tímnezaměstnají/vyhodí člověka). Bill přitom zmínil, že lidé takto osvobozeni od práce se mohou věnovat péči o staré, ve školách by mohly být třídy s méně dětmi, apod. Financování by zajistily právě peníze od robotů.

Bill také navrhl, že bychom možná měli proces robotizace zpomalit, aby neproběhl během jedné generace, která by tím byla negativně ovlivněna. A nejde jen o dělníky, umělá inteligence by mohla v budoucnu sama programovat, nebo dokonce psát články o IT na internetu. Děsivé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.