Hlavní navigace

Tahle společnost bude zjišťovat výskyt koronaviru podle vašich fekálií

21. 3. 2020

Sdílet

V řadě zemí je aktuálně nedostatek testů na přítomnost koronaviru. Informace o šíření tak mívají zpoždění. Společnost Biobot z Massachusetts (pobočka univerzity MIT) začne mapovat šíření pandemie trochu jinak a hlavně s předstihem. Pomocí fekálií v odpadních trubkách.

Výzkumy totiž prý ukazují, že i u asymptomatických lidí, kteří ještě nemusí vědět, že jsou nakažení, se virus vylučuje stolicí. A ta cestuje kanalizací. Platí to pro více druhů nemocí a podle zprávy také pro SARS-CoV-2. A právě ze vzorků odpadních vod v různých částech země chce Biobot zpracovat mapu šíření koronaviru. Mapa poté umožní zjišťovat nová ohniska nákazy, aniž by bylo nutné spoléhat na přímé testování lidí. Tým epidemiologů a urbanistů spolu s dataři této společnosti již podobnou práci odvedli, tehdy šlo o měření opiátů. Biobot se nyní zaměří na koronavirus. Podle dřívějšího vyjádření společnosti by v městské kanalizaci měli figurovat roboti, kteří budou pravidelně sbírat vzorky právě kvůli možnému výskytu chorob. Jeden takový na massachusettské univerzitě již před lety vytvořili a pojmenovalo jej Luigi. V čase 1:45 je vidět robot v akci:

Odpadní trubky toho o lidech řeknou mnoho

Testy z odpadních systémů tak mohou pomoci zjistit nemoc v dané lokalitě s předstihem. Pozdějšími testy se pak bude dát zjistit případná sezónnost nemoci podobně jako u chřipky a dát úřadům včasné varování.

Kanalizační robot jménem Luigi
Kanalizační robot jménem Luigi
Biobot jej dříve používal pro zjišťování opiátů
Biobot jej dříve používal pro zjišťování opiátů
V Česku se podobný průzkum zatím neplánuje
V Česku se podobný průzkum zatím neplánuje

Testování bude probíhat tak, že Biobot rozešle balíčky s testovací sadou do předem vytipovaných oblastí, například čistíren odpadních vod, a jakmile se jim vzorky vrátí, provedou jejich analýzu. Společnost aktuálně oslovuje vládu a organizace, aby se do testování zapojili. Testování má být zdarma, ale je nutné uhradit cenu samotného kitu, která činí 120 dolarů.

Tip: Čech získal patent na „Internet přes záchodovou trubku“ (video)

zdroj: The Next Web, Dezeen

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.