Hlavní navigace

Základní deska pro Ryzen 3000 se sloty PCI? Biostar má dva na modelu s čipsetem X470

26. 7. 2019

Sdílet

Některé staré technologie zůstávají na trhu hodně dlouho po tom, co byly nahrazené novějšími, takže pak je paradoxně trošku překvapení, když pro ně pak podpora opravdu zmizí. Na základních deskách se v poslední době už přestaly objevovat sloty PCI, donedávna vždy existující přinejmenším na některých levnějších modelech. Dnes jsou samozřejmě všechny adaptéry dělané pro PCI Express, ale stále existují uživatelé, kteří chtějí nějaké PCI zařízení používat – ať už nějakou highendovou zvukovku, POST kartu pro diagnostiku, nebo něco jiného. Na trh právě míří deska se slotem PCI oficiálně určená pro nové procesory Ryzen 3000, takže to vypadá to, že na tyto potřeby ani v 7nm generace stále ještě není zapomenuto.

Tuto desku uvedl Biostar pod označením Racing X470GTA a je založená na čipové sadě AMD X470. Podle nabídky obchodů to vypadá, že desky se slotem PCI se dají na platformě AM4 sehnat, ale jen starší s čipsetem B350. Protože tento Biostar by měl mít oficiální podporu pro Ryzeny 3000 (byť nemá čipset řady 500, ale ještě jen 400), měl by být pro provoz nových CPU asi jistější volbou, jelikož bude mít aktuálnější BIOSy a podporu. Na platformě Intelu existují nyní desky s PCI ve větším počtu (s čipsety H310, B360 a dokonce Z370), ale na AM4 se asi dá říct, že Biostar zaplňuje díru.

2× legacy PCI pro Ryzen 3000

Deska Racing X470GTA je plného formátu ATX se čtyřmi sloty DIMM pro DDR4. Pro rozšiřující karty jsou k dispozici dva sloty PCI na nejspodnějších pozicích, zapojené by měly být přes PCIe-PCI můstek ASMedia. Dále už PCIe 3.0 ×16 z CPU (rozdělení ×8/×8 tato deska neumí) a pak ještě dvě PCIe 2.0 ×1 z čipsetu X470 a slot PCIe 2.0 ×16 z čipsetu, který má ale reálně konektivitu jenom PCIe 2.0 ×4. Slot M.2 pro SSD je jenom jeden, ten by měl vycházet přímo z procesoru a mít tedy konektivitu PCIe 3.0 ×4. Pro úložiště jsou dál ještě přítomné porty SATA v počtu šesti kusů.

Biostar Racing X470GTA Biostar Racing X470GTA

Deska má napájecí kaskádu s 4+3 fázemi, přičemž jen 4 fáze pro CPU jádra mají pasiv (který je svítící). Uživatelům dál nabízí tlačítka pro přepínání režimů (Sport/Eco), reset a zapnutí na PCB a podporu USB 3.1 Gen2 (10Gb/s), přičemž na zadním panelu je i jedno USB typu C. Zajímavý je také zdvojený BIOS s manuálním přepnutím, takže se nemusíte tolik bát experimentování. Pro výstup na monitor je přítomné HDMI a DVI (jen digitální), deska má celkem osm portů USB 3.0, z toho polovinu přímo na zadním panelu.

Biostar Racing X470GTA Biostar Racing X470GTA

Síťovka i zvukovka jsou od Realteku (gigabitový Dragon RTL8118AS a ALC892 s elektrolytickými kondenzátory). Pro uživatele s legacy potřebami je na zadním panelu i jedno PS/2, uvnitř je vývod pro digitální výstup S/PDIF a také pro sériový port COM. Škoda je, že se nenašel prostor ještě pro vývod na paralelní port LPT kvůli tiskárnám, ale třeba i hardlockům, když už se myslí na staré periférie.

Biostar u této desky píše, že podporuje všechny procesory pro socket AM4, tedy všechny generace Ryzenů včetně 7nm Matisse (i 105W Ryzen 9 3900X), dvoujádra Athlon, ale i APU a Athlony Bristol Ridge ještě s jádry Excavator. Uvedená je i podpora pro Windows 7, ale to se netýká provozu s Ryzenem 3000 ani s APU Ryzeny, tento OS bude fungovat jen s CPU Ryzenem Summit Ridge/Pinancle Ridge či s 28nm Bristol Ridge.

Galerie: Biostar Racing X470GTA

Byl pro vás článek přínosný?