Menu Zavřít

Nákup bitcoinů beze stop: 4 tipy, jak se bránit sledování

11. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Pokud jste si oblíbili kryptoměnu bitcoin a myslíte si, že se vaše finanční transakce ukrývají v hlubinách internetu a jsou anonymní, není to úplně pravda. Vaše identita se dá vystopovat podle použitého pseudonymu. Pak není problém vaše finanční transakce sledovat a dohledat zpětně. Existuje ale několik způsobů, jak obchody s bitcoiny zamaskovat.

U většiny společnosti převládá pocit, že obchody s bitcoiny slouží především kriminálním živlům, aby zamaskovaly ilegální finanční transakce. Bill Gates kryptoměny dokonce viní z toho, že mohou za smrt lidí v důsledku prodeje drog.

Za špatnou pověstí bitcoinu stojí také FBI, která tuto měnu v roce 2013 prohlásila za hlavní měnu černého virtuálního tržiště Silk Road.

Každopádně není pravda, že obchody s bitcoinem jsou anonymní. Jsou pseudoanonymní. Vaše identita je skryta v řadě čísel a písmen. Každá finanční transakce s bitcoiny je viditelná, ukládá se pomocí technologie blockchain.


Největší průšvihy spojené s digitálními měnami:

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


Německá verze časopisu Wired přinesla několik rad, jak transakce s bitcoiny zamlžit, i když je lze s vhodným vybavením vystopovat mnoho let.

1: Kupovat bitcoin anonymně

Bitcoiny lze kupovat různými způsoby. Například prostřednictvím kreditní karty na online burzách. Na těchto místech musí kupující zpravidla prokázat svou identitu naskenovaným průkazem, například pasem. Pokud člověk chce uchovat svou anonymitu, je třeba hledat alternativní cestu.

Jedním ze způsobů je koupit bitcoin od někoho přímo, bez zprostředkovatele. Buď na Facebooku nebo na specializovaných internetových stránkách, jako je LocalBitcoins. Neměli byste při transakci udávat žádné osobní informace.

Další možností je vytěžit si vlastní bitcoiny. Náklady na těžební stroj se ale zvyšují a těžit se nevyplácí ani kvůli cenám elektřiny ve střední Evropě a zvyšující se konkurenci těžařů.

Anonymně lze bitcoiny nakoupit v automatech, ale jen do určité výše. V ČR to je do hodnoty jednoho tisíce eur.

2. Používání více peněženek

Využívání různých peněženek pro příjem i odesílání bitcoinů je dalším způsobem, jak zamlžit vaše transakce s bitcoinem. Pokud vlastníte jen jednu, je snazší vás identifikovat. Pro každou transakci je užitečné vytvořit novou adresu v blockchainu. To umožňuje například peněženka MyCelium.

Pro poslání bitcoinů lze použít i mixér, který smíchá vaše bitcoiny s bitcoiny jiných uživatelů. Za tuto službu zaplatíte drobný poplatek. Vystopování vaší identity se opět o něco ztíží. Doporučuje se využívat zavedené mixéry bitcoinů, například CryptoMixer nebo SmartMix.

3: Pozor na vzdálené servery

Decentralizace bitcoinu sice znamená, že není vázán na konkrétní stát, ale mnoho peněženek má data uložena na vzdáleném serveru. Pokud jej někdo napadne, může data o transakcích uloupit. Online peněženky jsou z tohoto pohledu nejméně bezpečné.

Pokud ji využíváte, doporučuje se takzvaný tenký klient, který nestahuje celý blockchain. Wired doporučuje peněženku Armory.

4: Anonymní brouzdání po internetu

Další úrovní ochrany je šifrování připojení k internetu. Váš poskytovatel připojení může sledovat transakce s bitcoiny. IP adresu můžete maskovat softwarem Tor nebo přes VPN. Uvádí se ale i případ, kdy FBI vypátrala i přes používání sítě Tor zakladatele Silk Road 2.0 Blakea Benthalla.

Pokud je vaše paranoia natolik velká, že si myslíte, že vás sledují tajné služby, musíte často měnit místo připojení, aby nebylo možné lokalizovat vaší polohu. V tomto případě je samozřejmě nejjednodušším přístupem nepoužívat bitcoin, ale více anonymní digitální měnu. Například Monero, Bitcoin Private, Zcash nebo Verge.

BRAND24

Více ze světa virtuálních měn čtěte v rubrice Kryptoměny:

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Revoluce v bankovnictví: HSBC použila blockchain k obchodní transakci

Aktivum, které nic nevyrábí. Buffett a Gates zkritizovali bitcoin

Kdo je pravý Alibaba? Dubajská kryptoměna se brání žalobě čínského gigantu

Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

Kryptoměny a správa dat, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).