Hlavní navigace

Bitcoin přišel o rekord. Kryptoměnou Ethereum už proudí více transakcí

17. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ethereum (ETH) je momentálně druhou největší kryptoměnou hned po Bitcoinu. Hodnota všech etherů v oběhu je 29 miliard dolarů a jen za posledních 24 hodin se obchodovalo s miliardou. Bitcoin, jenž dnes svou cenou zaútočí na hranici 4500 za jednotku, má celkovou tržní hodnotu přes 73 miliard a denně jim protečou přes 2 miliardy dolarů.

O jeden rekord už ale Bitcoin přišel. Letos 14. května bylo v blockchainu zapsáno doposud maximálních 369 000 transakcí za den. Od té doby číslo spíš klesá a pohybuje se v průměru okolo 300 000. Ethereum již od poloviny června překonává Bitcoin v počtu transakcí za den a v těch dnech prolomil i absolutní rekord. V pondělí zaznamenal 410 000 transakcí, v úterý a ve středu pak přes 413 000.

Hodnota ETH je stálejší než u BTC. Od května se jeho cena pohybuje mezi 200 a 400 dolary za ether, v srpnu se ustálila přibližně na 300 dolarech. Bitcoin lítá dramaticky. Od května vzrostl z 2000 dolarů na dnešní 4400. Transakční poplatky u ETH jsou asi desetkrát nižší než u BTC.

Cenová stálost, množství transakcí (a ještě větší potenciál) i nižší poplatky dělají z Etherea aktuálně nejzajímavější kryptoměnu, kterou by se daly nakupovat produkty a služby. Jak ovšem upozorňuje Venture Beat, za růstem počtu transakcí ETH nestojí větší rozšíření v obchodech, ale hlavně spekulace s Bitcoiny. Lidé nakupují/prodávají BTC právě pomocí ETH.

Byl pro vás článek přínosný?