Hlavní navigace

BitTorrent Sync synchronizuje data bez cloudu

14. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

BitTorrent Inc. pokračuje ve vytyčeném cíli „udělat internet díky P2P lepším místem“. Tentokrát přichází s programem Sync, který umožní synchronizaci dat mezi více zařízeními a nabídne tak alternativu k aplikacím typu SkyDrive nebo Dropbox.

BitTorrent Sync synchronizuje data bez cloudu

Zatímco SkyDrive a Dropbox ovšem operují s cloudovým prostorem, BitTorrent Sync funguje bez jakéhokoliv webového úložiště. Staví pouze na propojení synchronizovaných zařízení pomocí BitTorrentového protokolu. Dva počítače spojené jedním identifikačním heslem tak například budou vzájemně kopírovat data v synchronizovaných složkách sem a tam, dokud nebudou identická. Samozřejmě za předpokladu, že oba počítače zůstanou zapnuté, což je jediná větší nevýhoda oproti cloudovým synchronizátorům.

Protože Sync funguje bez prostředníka, jsou objem dat i rychlost jejich přenosu v podstatě neomezené a závislé jen na zařízeních, u nichž synchronizace probíhá. Díky absenci mezistrany je přitom takové spojení zcela bezpečné a privátní. Klady torrentové synchronizace už poznaly například weby Facebook nebo Twitter – tam P2P sdílení používají pro interní přesun dat napříč servery.

 

BitTorrent Sync je momentálně v alfaverzi projektu (přihlásit se můžete zde) pro platformy Windows, OS X a Linux, čili je to zatím na vlastní nebezpečí. Do budoucna se ovšem cloudovým úložištím rýsuje silná konkurence.

Byl pro vás článek přínosný?