Hlavní navigace

Blíží se konec drahých routerů?

Zdroj: Redakce
Komerční sdělení
29. 1. 2018

Sdílet

S nástupem IPv6, narůstajícího počtu uživatelů internetu a zařízení Internet of Things (IoT) se totiž neustále zvětšuje velikost internetové routovací tabulky. Tuto tabulku používá Border Gateway Procol (BGP) pro směrování paketů mezi počítačovými sítěmi, které tvoří samotný internet. Velikost této tabulky v současné době atakuje hranici 750 000 záznamů s výhledem enormního růstu do budoucna.

Historicky bylo routování veřejného Internetu řešeno specializovanými zařízeními, tzv. routery, které měly systémové zdroje a dostatečně velké paměťové struktury na pojmutí celé BGP routovací tabulky. Nezřídka se jednalo o specializovaná a proprietární zařízení s vysokou cenou.

Dell EMC nabízí specializovaný switch S4200, který má dostatečně velké paměťové struktury (tzv. ‘deep tables’) pro pojmutí nesrovnatelně většího množství informací pro potřeby přepínání a routování.

S4200 je nabízen ve dvou variantách: S4248FB-ON s tzv. ‘deep buffer’ o velikosti až 6 GB a S4248FBL-ON se stejnou ‘deep buffer’ technologií spolu s tzv. ‘deep table’, která je nutná pro velké routovací tabulky s více jak milionem záznamů, s velkým počtem MAC adres, Access Control List (ACL) pravidel či Software Defined Networking (SDN) toků.
Oba modely switche S4200 jsou ideální pro nasazení High Performance Computing (HPC), Big Data a pro aplikace, které jsou háklivé na ztrátu paketů. Ideálním místem nasazení switche S4200 jsou datová centra, náhrada nízkonákladového internetového routeru či jako škálovatelný switch pro potřeby SDN sítí.

Switche řady S4200 umožňují nejen nasazení s Dell EMC OS10 Network Operating System (NOS), ale v souladu s Open Netwoking vizí také s pečlivě vybranými NOS třetích stran.

OS10 je linuxový NOS nové generace zaměřený na modularitu a flexibilitu. Ideální pro zákazníky vyžadující plnou automatizaci a škálovatelnost. Středobodem OS10 jsou Switch Abstraction Interface (SAI) a Control Plane Services (CPS), které činí OS10 portovatelný na nové HW platformy či programaticky přístupný lidem, kteří jsou zvyklí programovat v Linuxu.

Autor článku Zbyněk Houska je networking a security konzultant ve společnosti DNS, která je distributorem řešení Dell EMC s přidanou hodnotou. Kontaktujte nás pro více informací nebo nezávaznou konzultaci.