Hlavní navigace

Blíží se Office pro Metro, vrátí se Start a další překvapení z Buildu

3. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft včera večer nepředvedl pouze Windows Phone 8.1 s Cortanou, byť se jednalo o nejzajímavější část večera. Samotné oficiální odhalení tzv. Windows 8.1 Update 1 se obešlo bez větších překvapení. Ostatně, jak chcete konkurovat sympatické a vysoce inteligentní hlasoví asistentce? Jarní aktualizace pro „velká“ Windows přinese novinky pro uživatele s myší.

Nepřehlédněte: Cortana bude jako skutečná asistentka. Tentokrát to bude těžce osobní

Tedy dotykové aplikace na hlavním panelu, klasické kontextové nabídky v Metru nebo tlačítko pro zavření a minimalizaci dotykových aplikací. Stolní počítače také ve výchozím stavu startují na plochu a soubory otevírají v desktopových aplikacích. Podobně se uživatelům s myší zobrazí na Úvodní obrazovce tlačítka pro vypnutí stroje a vyhledávání.

Konference Build 2014 přinesla nemálo překvapení a uspokojivých oznámení
Konference Build 2014 přinesla nemálo překvapení a uspokojivých oznámení

Vzhledem k tomu, že instalační soubory předčasně unikly, jsme se nemohli dočkat žádných překvapení. Nebo ano? Microsoft si schovával v rukávu pár dalších es, byť se netýkají přímo jarní aktualizace, jimiž nám vyrazil dech. Tak se pojďme podívat na novinky.

Jarní aktualizace je na dosah

Publikum v sále při oznámení aktualizace propuklo v nadšený jásot. A pak znovu, když Joe Belfiore předvedl desktopové kontextové nabídky v Metru. Nelze se divit, protože mezi těmito lidmi bylo jen málo těch, co by se vzdali své produktivní mašiny s myší a plnohodnotnou klávesnicí. Pokud jsme něco dosud neviděli, pak to byla upravená podoba Windows Store.

Některé nabídky budou více na očích, opět aby uživatel navyklý na jiný styl ovládání nemusel nikde nic hledat. Vylepšený obchod nebude součástí jarní aktualizace, ale bude dostupný později. Což asi reálně nebude nijak vzdálená budoucnost. Dávám tomu několik týdnů. Naopak bylo potvrzeno, že Update 1 bude vydán 8. dubna, čili v nejbližší záplatovací úterý. Samozřejmě bezplatně. Vývojáři si ho mohou stáhnout z MSDN okamžitě.

Starší aplikace budou ve Windows Phone 8.1 fungovat
Starší aplikace budou ve Windows Phone 8.1 fungovat

Windows zdarma pro menší zařízení

Redmondští si zřejmě naplánovali, že potěší úplně všechny. Tomuto přesvědčení napomohlo také náhlé odtajnění ceny za licenci. Přeci jen, snížení ceny by pomohlo snížení koncové ceny zařízení. Výrobci a mnozí další si přáli, aby Microsoft uvolnil Windows Phone zdarma a Windows 8 aspoň zlevnil. Nakonec bude operační systém zdarma pro zařízení s obrazovkou do devíti palců.

 

Asi nemusím dodávat, že do této úhlopříčky se vejdou tablety i telefony. Microsoft k němu dokonce ještě přihodí Office 365 na rok. Windows pro internet věcí budou rovněž zdarma, až budou dostupná, viz níže. V průběhu tohoto roku se už někteří výrobci počítačů dočkali snížení ceny za licenci o 70 %. Původní cena se přitom pohybovala kolem 50 dolarů. Nižší ceně cestu uvolní rovněž nižší nároky na hardware.

Windows si vystačí s 1 GB operační paměti a 16GB úložištěm. Např. snížených nároků na diskový prostor si nevšimnete, pakliže aktualizaci nainstalujete do stávající instalace Windows. Abyste pocítili výhody, budete muset Windows nainstalovat znovu, z čerstvého instalačního obrazu.

Windows pro menší zařízení budou zadarmo
Windows pro menší zařízení budou zadarmo

Univerzální aplikace

Postupné nepopiratelné sbližování všech variant Windows pokračuje. Microsoft udělal nejednomu vývojáři radost sjednocením vývoje aplikací. Společnost si dotahuje do konce koncept univerzální aplikace. Ta běží jak v telefonu, tak na tabletu, případně tedy i velkém stolním počítači. Prostě všude, kde bude Metro. Jedna aplikace zní jako moc hezký sen. Představte si, že budete stejná na telefonu, tabletu i notebooku.

Microsoft definitivně zkříží vývoj aplikací pro své platformy
Microsoft definitivně zkříží vývoj aplikací pro své platformy

Tedy, kvůli různě velkým displejům vypadat nebude vypadat stejně do posledního bodu. Každá z nich se musí ovládat pohodlně na dané platformě. V jádru se ji ale pohání stejný kód. Zhruba 90 % kódu se nezmění. Otázkou zůstává, jak dobrý jednotný vývoj opravdu bude. Není na nás, abychom to posoudili. Microsoft vývojáře vyzývá k tomu, aby psali v jazyce, který je jim nejbližší. Můžete to být klidně C++, nebo naopak jednodušší HTML s JavaScriptem.

I když si koupíte vylepšení aplikace na telefonu, opět bude dostupné i na tabletu. Nebudete platit dvakrát. Ani oznámení nebudou zmatkovat, budou synchronizovaná, stejně jako mikrotransakce. Vývojáři nicméně mohou požadovat, abyste zaplatili samostatně za telefon a za tablet. To aby nepřicházeli o zisky. Jestli toho ale využijí, se teprve uvidí. Do vize spadá i Xbox, univerzální aplikace počítají také s ním.

Když jsme zmínili, že univerzální aplikace pojednou i na Xboxu, měli bychom vás informovat, že Microsoft předvedl i nový Kinect pro Windows. Podporuje rozlišení 1080p a vypadá přesně jako verze pro Xbox One.

Vývojáři tak svá dílka připraví i na ovládání pomocí Kinectu nebo ovladače k herní konzoli. Jinak ale stále půjde o tu stejnou aplikaci, kterou provozujete na telefonu nebo tabletu. Vzhledem k tomu, kolik lidí oslovíte najednou, bude tato možnost lákavá. Jestli univerzální aplikace nepřilákají vývojáře k platformám z Redmondu, pak už asi nepomůže nic.

Letmá ukázka Office pro Metro

Velké překvapení a rozhodně důležitá ukázka na sebe nenechala dlouho čekat. Microsoft se přesunul k Office. Není to tak dávno, co uvedl na trh Office pro iPad. Varianta pro Windows nebyla hotová, zatímco druhý produkt ano. Nadella už s vydáním nechtěl čekat. Co ale verze pro Windows? I ta se blíží, což potvrdila ukázka dotykových kancelářských aplikací pro Metro. Rozpracovaná novinka připomíná Office 2013 i Office pro iOS.

Pás karet v určité podobě přežil a prvky se dostatečně nafoukly, abyste je prstem snadno trefili. Aplikace budou bohatší než varianta pro iPad. Ukázka minimálně dokázala, že dokument se zobrazí naprosto stejně jako kupříkladu na desktopu. To Microsoft sliboval i při uvedení kanceláře pro jablečný tablet. Nová Office budou dostupná kromě počítačů též pro mobily. Microsoft už může sdílet kód, jak jsme uvedli výše.

Prozatím firma předvedla jen PowerPoint pro Windows 8
Prozatím firma předvedla jen PowerPoint pro Windows 8

Ukázka ani nepatřila k nejlínějším. Právě naopak, dotykový PowerPoint reagoval velice rychle na každou akci. Pěknou funkcí bude nekonečné vracení se zpět a vpřed, díky ukládání dokumentů do OneDrive. Bohužel firma ani jemně neznačila, kdy si kancelář osaháme. Doufáme, že to ale bude už v tomto roce. Čekali jsme ostatně dost dlouho, Windows 8 vyšla na podzim 2012. A kdyby Microsoft aplikace zpřístupnil pro Windows zdarma, byla by to opravdu velká věc.

Vize budoucnosti: internet věcí

Jak naznačovaly informace před konferencí Build, nevyhnul se Microsoft internetu věcí. O tomto tématu se před pár dny shodou okolností rozpovídal Jan Čarek. Trend technologické revoluce si Redmondští nemohou dovolit ignorovat. Jako každý výrobce operačních systémů, i oni doufají, že jejich systém bude pohánět všechna ta zařízení. Malou velkou roli odehrál čip Galileo od Intelu.

Miniaturní počítač díky velikosti nacpete skoro kamkoli, aniž by překážel. Během konference jsme viděli dokonce první piano, které je poháněno Windows. Běží na něm tedy i běžné aplikace. A přijímá informace z cloudu. V tomto bodě se Microsoft pro změnu vytasil s Azure. Je ale ještě docela brzo na to, abychom se bavili o reálných užitečných nástrojích. Teď firma komunikuje s vývojáři.

Nová Office bude uzpůsobena dotykům
Nová Office bude uzpůsobena dotykům

Nás naopak velice zajímají změny, jimž podlehne v průběhu následujících let desktop. Steven Sinofsky před dvěma lety zkusil prosadit Metro jako výchozí uživatelské prostředí a na desktop chtěl rychle zapomenout. Jenže produktivní prostředí s přesným polohovacím zařízením – tj. myš – má nemálo zastánců, kteří nejsou ochotni na svůj pracovní stolní počítač pustit dotykové prostředí. Chtějí zůstat u ověřené klasiky. Terry Mayerson neoznámil nová Windows.

Návrat nabídky Start

Tento fakt zdůraznil. Mám chuť následujících několik vět napsat se zapnutým Caps Lockem a doplnil je několika desítkami vykřičníků. Pokušení odolám, ale vězte, že Microsoft vyslechl zpětnou vazbu od uživatelů a dokonce se nejspíš inspiroval některými designérskými koncepty Windows 9. Víme, že komunita byla v tomto ohledu dost aktivní. Čím Microsoft pozvedne desktop na další úroveň?

Preview: Pohled na novinky ve Windows 8.1 GDR1. I s myší bude hej [galerie]

Za prvé budou smět dotykové aplikace běžet v oknech. Přesně takový koncept jsme viděli! Něco podobného platí o nabídce Start. Vrátí se totiž ze záhrobí. Nebude ale ve všem stejná jako nabídky z Windows 7. Microsoft ji obohatí dotykovými prvky. Na menší ploše se budou normálně zobrazovat dlaždice, tak jako nyní na Úvodní obrazovce. Po tomto kompromisu řada uživatelů volala.

Kdo bude chtít, ponechá si Metro roztažené přes celou obrazovku. Vize Sinofskyho dostala na frak. Ať už se bavíme o tom, jestli je vracení se ke starým konceptům správné, necháme Microsoftu jedno. Společnost konečně opravdu naslouchá uživatelům a reaguje na jejich požadavky. Koneckonců, na tom není nic špatného. Navíc budeme mít možnost volby, takže spokojení budou zřejmě všichni.

V tomto roce se vrátí nabídka Start a dotykové aplikace poběží v oknech
V tomto roce se vrátí nabídka Start a dotykové aplikace poběží v oknech

Žádnou z těchto novinek samozřejmě nenajdete v jarní aktualizaci pro Windows 8.1, to už bychom si jich sami všimli. Balík s vylepšeními bude dostupný později, nicméně stále v tomto roce, přičemž vyjde jako samostatná aktualizace pro Windows 8.1. Něco jako Update 1. Spekulace přitom hovořily, že Microsoft zapomene na Windows 8 a zkusí začít znovu s novým jménem – zřejmě s Windows 9. To se tedy nepotvrdilo.

Zato se potvrdil návrat klasického Start. Napadá mne, že se někteří lidé smáli, že za pár let Microsoft vrátí zpátky starý desktop. Tlačítko Start přišlo loni na podzim, teď přislíbil nabídku Start. Kdo v době uvedení Windows 8 tipoval, že tyhle prvky znovu uvidíme, získal by teď balík.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?