Hlavní navigace

Bloomberg: Bill Gates je po šesti letech znovu nejbohatším člověkem na světě

17. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spoluzakladatel a bývalý šéf Microsoftu je podle listu Bloomberg opět nejbohatším člověkem světa. Na první místo se vrátil po šestileté pauze, kdy vedl Mexičan Carl Slim Helú. Podle odhadů má Bill Gates jmění v hodnotě 72,7 miliardy dolarů, zatímco Slim „jen“ 72,1 miliardy. Na třetím místě je s výrazným odstupem Warren Buffett s necelými 60 miliardami.

Bill Gates je nejbohatším člověkem světa
Bill Gates je podle Bloombergu nejbohatším člověkem na světě, foto: Microsoft

Slimovi uškodily především úřady, těm se nelíbí, že jeho domovskou zemi zmítá chudoba, ale on přitom vydělává další miliardy. Mexičan podniká v oblasti komunikací, vlastní společnost América Móvil, která operuje v Jižní a Střední Americe a také USA. Jen loni jeho mobilní sítě obsluhovaly 251 milionů lidí.

Přímo v Mexiku drží 70 % mobilních a 80 % pevných linek. Díky dominantnímu postavení si může diktovat vysoké ceny, což mají změnit nová nařízení tamního regulátora. I proto letos klesly akcie jeho společnosti už o 14 % a z majetku Slima se odepsaly asi tři miliardy.

Bill Gates je naopak díky Microsoftu opět na koni, protože akcie firmy šly letos nahoru o 28 %. Akcie se aktuálně obchodujíza více než 34 dolarů za kus, což je nejvíce od konce roku 2007. Tržní hodnota Microsoftu je přes 284 miliard dolarů.

DT24

 

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?