Hlavní navigace

Blu-ray v počítačích Applu nebude, protože jej nahradí internet

Sdílet

Zdroj: Redakce

Steve Jobs, prezident společnosti, se nechal slyšet, že s Blu-ray mechanikami v počítačích Applu nemůžeme počítat. Reaguje tak na jednoho z čtenářů magazínu MacRumors, který byl zklamán absencí modrofialového formátu v novém Macu Mini. Jobs už dříve vyjádřil pochyby k licencenčnímu systému Blu-ray Association.

Apple Mac Mini Blu-ray nedostane, zdroj: Yahoo Finance

CEO společnosti nově přirovnává Blu-ray k high-end formátům zvukových nosičů (SACD nebo DVD-Audio), které nakonec prohrály zájem uživatelů s komprimovanými formáty stažitelnými z internetu. V tom má sice pravdu, ale srovnání jinak není příliš košér. SACD nebo DVD-Audio nejsou pro každého, v domácích podmínkách si je ani pořádně nevyrobíte, na počítačích se nepoužívají a stejně k nim potřebujete dražší zvukové sestavy, abyste je plně ocenili. To je úplný opak konzumentů, kteří MP3 (WMA, AAC…) stahují z internetu, nebo si je doma vyrábí z Audio CD.

Kdežto Blu-ray je mnohem užitečnější formát a srovnání snese spíš s univerzálním DVD. Na 25/50 GB můžete uložit cokoli, od autorského masteru videa, zálohy systému, sbírky komprimované hudby, videa apod. Na toto Jobs argumentuje znovu internetovými službami. V Americe si užívají seriálů a filmů ve vysokém rozlišení zdarma (třeba Hulu.com nebo stránky TV společností) a Apple prodává na iTunes. Dnešní připojení prý v pohodě stačí na 720p video.

Jenže kvalita internetového videa je nižší, chybí bonusové materiály, další lokalizace, HD formáty zvuku atd. Zálohy souborů také na internet neuložíte nijak snadno. Pár vyvolených se superrychlými optickými linkami si takový komfort užít mohou, ale většina ostatních nikoli. Možná za 10 let. Jenže to už tu bude zase nový formát optických médií.

Tahle „slepota“ Stevea Jobse nemusí uživatele tolik mrzet, protože v Macích fungují externí mechaniky přes USB nebo FireWire. Jenže u iMacu nebo Mac Mini by další krabička zrušila klíčové prvky designu – velikost a jednoduchost.

Zdroj: Electronista, MacRumors

Byl pro vás článek přínosný?