Rozhovor: Do bodové pasti může spadnout i slušný řidič, říká právník

21 nových názorů
Autor: Redakce
  • O řidičský průkaz můžeme přijít i kvůli méně závažným přestupkům

  • Po polovině trestu u vybodování nelze žádat o prominutí zbytku

  • Za opakované maření hrozí poměrně dlouhý pobyt ve vězení

O řidičský průkaz můžeme přijít postupným střádáním bodů, spácháním závažného dopravního přestupku nebo když máme smůlu a během dvanácti měsíců nás opakovaně chytnou za středně závažný prohřešek. Na co dát pozor, abychom o „papíry“ nepřišli zbytečně, jsme probrali s motoristickým právníkem Michalem Dlabolou.

Jaký je rozdíl mezi zákazem řízení a „vybodováním“?

Pokud jde o první případ, za každý delikt dostáváme nějaký trest. Když to bude delikt malý, dostaneme pokutu, když něco většího, vyfasujeme pokutu a zákaz řízení. To je jedna linie. Druhá linie jsou body. V ní za každé závažnější porušení pravidel silničního provozu dostaneme nějaký počet bodů. A to bez ohledu na to, že nám třeba už byl vysloven zákaz řízení. V takovém případě totiž dostáváme zákaz řízení a ještě se nám připíšou body. A když se nám jich podaří nasbírat dvanáct, dostaneme z úřadu výzvu, abychom jim přinesli řidičák.

Na jak dlouho o něj přijdeme?

Pokud jde o vybodování, tam je lhůta natvrdo stanovena, tedy jeden rok. V praxi je to ještě o něco déle, protože si o vrácení řidičáku musíme nejprve zažádat, a to nemůžeme udělat dříve než právě za dvanáct měsíců. Pro tresty spadající pod zákaz řízení je výměra trestu od jednoho do 24 měsíců podle závažnosti přestupku. Tady však platí, že si po polovině trestu můžeme zažádat o prominutí zbytku, což u vybodování nelze.

_DSC7428 Každým rokem přijdou o řidičský průkaz desetitisíce Čechů. Do bodové pasti může spadnout i slušný řidič, stačí, když pojede o pár kilometrů rychleji

Můžete uvést příklady, kdy řidiči hrozí vyslovení zákazu řízení?

Když například pojede mimo obec o 50 km/h nad limit nebo v obci o 40 km/h, přijde o řidičák rovnou. Když pojede mimo obec o 30 km/h rychleji a v obci o 20, ale chytí ho při tom dvakrát během dvanácti měsíců.

Pomalé sbírání bodů za bagatelní přestupky vypadá ale ještě o něco zákeřněji... 

Deset kilometrů nad limit je za dva body, a když vás přistihnou jednou za rok, za šest let jste bez řidičáku.

Bodový systém postavený na hlavu: Novela uleví bohatým a uškodí těm chudším
Přečtěte si také:

Bodový systém postavený na hlavu: Novela uleví bohatým a uškodí těm chudším

Dá se proti tomu něco dělat?

Potíž je v tom, že stav bodů nelze jednoduše zjistit, člověk se musí vydat na úřad, což nikdo běžně nedělá. A pak najednou přijde výzva k odevzdání průkazu, což může leckoho zaskočit. Já každému radím, aby si body pečlivě hlídal. Když třeba vím, že nějaké na kontě mám a jedenáct měsíců jezdím bez přestupku, ale dvanáctý mě chytí, pak rozhodně nedoporučuji přestupek řešit na místě, ale poslat jej do správního řízení.

_DSC7452 Řidiči, kteří ani přes výzvu úřadu svůj řidičák neodevzdají a jezdí vesele dál, v tu chvíli takzvaně maří. Za to už hrozí kriminál

V čem je rozdíl?

Pro udělení bodů totiž není rozhodující okamžik spáchání přestupku, ale datum, kdy je o něm rozhodnuto. Takže když přestupek neuznám na místě, ale pošlu jej do správního řízení, mám téměř jistotu, že se začne řešit až po uplynutí oněch dvanácti měsíců, kdy jezdím bez přestupků. A to pro mě znamená automatický odpočet čtyř bodů. Ve výsledku to budu mít sice dražší, protože správní řízení vyjde dráž než pokuta na místě, ale budu mít čtyři body navíc.

Bodový systém: Bodované přestupky, pokuty, počty bodů a jak na vrácení řidičáku
Přečtěte si také:

Bodový systém: Bodované přestupky, pokuty, počty bodů a jak na vrácení řidičáku

Přijdu o body i v případě, že mě změří automatický radar?

Tyto systémy zatím nejsou tak vyspělé, aby uměly na základě fotky ztotožnit řidiče, nedělá to za ně ani žádný úředník. Takže výzvu k zaplacení pokuty dostane majitel auta, který, když zaplatí, trestné body nedostane. Jiná věc ovšem je, když pokutu nezaplatí a udá řidiče. V tom případě jde věc do správního řízení a tam už se body konkrétnímu viníkovi přidělují.

Znamená to tedy, že je lepší zaplatit, i když jsem přesvědčen, že jsem nic nespáchal?

Ten systém je tak bohužel nastaven, ovšem když jsem přesvědčen o své nevině, tak bych do správního řízení šel. To, že nějaký stroj někomu přišije přestupek, ještě neznamená, že má pravdu. Mohu uvést spoustu případů, kdy dal nakonec úřad za pravdu řidiči.

Vídeňák (neregistrovaný)
Bodový systém není jistě ideální,nicméně vše co je sním spojeno je zákonná norma,která se musí dodržovat.Ten kdo ji nedodržuje tak vědomě páchá přestupky a jestli-že je přistižen,dostane trest dle zákona.Jeli zákon dobrý nebo ne,o tom můžeme debatovat,ale musíme se jím řídit. Řidiči porušují zákon vědomě.Je tady taky ještě skupina těch,kteří nevědí že něco porušují,jako třeba,,Při předjíždění mimo obec mohu jít legálně až na 120" ,ale to už je bohužel jiný příběh.
Antonin Lopatka (neregistrovaný)
LZPS Článek 23: Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.
František (neregistrovaný)
"Řidiči co neodevzdají řidičák a jezdí vesele dál, hrozí kriminál" proboha za co? to někoho zavraždili nebo co? Kriminalizují skoro vše. To je na hlavu.
Jirka (neregistrovaný)
Při předjíždění mimo obec mohu jít legálně až na 120 čili při promerovani tachometru podle budíku ke 130
RP (neregistrovaný)
Václav Furiš má pravdu. Jestli chcete být jak ovce a za všechno platit jako správní ovčani,tak je to váš problém. Jen si uvědomte,že 60% pokut je uděleno v rozporu se zákonem. A vy platíte....platíte....a platíte jak troubové. Plnou hubu předpisů,každej druhej je Mirek Dušín,ale jen do té doby,než se ta zhovadilost jménem bodový systém,dotkne i vás a úřední mlýnek vás semele. A těch profíků co tady je....no samí slušňáci. To se to pak jezdí,když támhle vpředu v 50ti autové koloně jede "profík" místo 90km/hod jen 75km/hod,aby náhodu něco neporušil. Ti co jedou vzádu,tak jedou místy 40km/hod, mu nemůžou přijít na jméno co to vpředu jede za v*la. Také jsem se zastával PČR a sám sobě jsem lhal,že je to OK. Hovno je OK....jen nás ždímou,aby měli co krást. Vrchnost se chová jak veličenstvo a my se můžeme třeba po*rat. Čest práci uvědomělí řidiči.
Dominik (neregistrovaný)
90 km/h je maximální dovolená rychlost ne přikázaná, takže nic mu nebrání jet 75 km/h Že lidé jsou uspěchaní a agresivní, když to nemůžou valit alespoň stovkou, není vinná toho dotyčného.
SH (neregistrovaný)
nemáte pravdu, v zákoně je to jinak: zákon č. 361/2000 Sb. stanoví následující: § 18 Rychlost jízdy Řidič nesmí a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.“
Vali (neregistrovaný)
Mám dojem, že v zákoně o předjíždění motorového vozidla umožňuje klauzule řidiči který předjíždí, vyvinout větší rychlost svého vozu při předjíždění jiného vozidla, musí bezpečně předjet, ale bezpečně se zařadit a snížit opět rychlost svého vozidla na zákonem udanou rychlost v úseku, kterým projíždí. Tudíž, za toto tě policie nemůže pokutovat a ani nijak potrestat, natož tak aby Tě kvůli předjíždění zastavovali a sebrali Ti body za rychlost.
Roman (neregistrovaný)
Nejvíc se mi líbí pohádky typu "nepáchám přestupky; jsem profesionál a nemám žádný připsaný bod za X milionů kilometrů; kdo jezdí slušně, nemusí se bát; …". Celý systém je, jak píše p.Furiš, k ničemu. Není to o bezpečnosti, je to o výběru peněz do státní kasy. Nikdo, opakuji, nikdo nejezdí bez páchání přestupků. To by byl autonomní automobil. Pokud je to člověk, statisticky MUSÍ nějaký přestupek spáchat. Má jen to štěstí, že nebyl odchycen. Pokud použiju jen ten, řekněme, nejmírnější přestupek, tedy překročení rychlosti mimo obec o 11-29 km/h (2 body/1000 Kč), tedy jedu 90+11+tolerance= cca 105 km/h, což pojede skoro každý při předjíždění auta jedoucího cca 80 km/h, potom stačí dvakrát za rok takto předjet auto (a být odchycen) a jste bez papírů. A přitom může být onen řidič jinak čistý jak lilie. Je to o bezpečnosti ?
Jiří (neregistrovaný)
Omyl! Nejlepší řidiči jsou ti slušní, kteří tyto problémy nemusí řešit vůbec. Abych předešel přihlouplým komentářům musím podotknout, že jsem ještě nikdy nepřišel ani o jediný bod. S nájezdem přes 3 mil. km. jako autobusák.
Zdeněk Blahna (neregistrovaný)
Jsem asi sváteční řidič podle tvého komentáře.Jenom se svým soukromým vozem najíždím ročně okolo 65 tis.km.Ale podle tebe budu asi sváteční řidič,protože nemám žádné trestné body. Inteligence některých je opravdu úžasná.Ještě že už jsem starý a nebudu muset s takovými inteligenty dlouho žít.
Lubos (neregistrovaný)
Ne vse je pravda. Mou SPZ zachytil v noci automatizovany radar, moje auto vsak stalo pod kamerou na parkovisti. SPZ mi neukradli, proste si nekdo nechal vyrobit stejnou na stejny vuz. Sel jsem do spravniho rizeni, predlozil dukazy i zaznam z kamery a k nicemu, stejne urad vymeril vypalny a pri odvolani krajsky urad to posvetil. Dal jsem neresil, stalo by me to vic nez pokuta 2500. To je urednicky zakonem posveceny ukazkovy okradani obcanu.
františek (neregistrovaný)
zkrátka nejlepší řidiči jsou ti sváteční mají plné body několik let protože mají řidičak několik let doma ve skříní a nejezdí .
Petr (neregistrovaný)
Přesněji. Odečítají se čtyři body po dvanácti měsících bez přestupku.
antidement (neregistrovaný)
"Deset kilometrů nad limit je za dva body, a když vás přistihnou jednou za rok, za šest let jste bez řidičáku." To je blbost ne? 4 body se za rok vrací.
Milda (neregistrovaný)
Každý rok se přeci tři body vrací. Takže pokud někdo nedělá průsery pořád, tak se mu to pomalu vrátí
Meli (neregistrovaný)
njn je to jako vždy a každý kdo chodí k volbám je blbeček pač tohle je vaše práce.Chcete změnu ? nikdo nechodte k volbám sabotujte tenhle korupční systém.Je čas se zbavit všech politických stran a začít znova.
Pavel (neregistrovaný)
Panečku, vy jste mnohem víc než to čím jste nazval lidi chodící k volbám. Je Vám známo že volby u nás jsou platné bez ohledu na volební účast? Stačí aby odvolil předseda komise (té centrální v Praze) a máme volební výsledek. Řeči "když nepůjdeme nikdo" jsou zcela mimo mísu. Ti kdo kandidují, jejich rodiní příslušníci, šedé eminece v pozadí a podobně k volbám půjdou vždy. Jde o jejich koryta. Proč by jinak kandidovali, podporovali kandidáty, kdyby nechtěli v tom parlamentu být? A jejich hlasy bohatě stačí! Ale víte co, raději zůstaňte doma, však víte že kdyby volby mohly něco změnit tak je dávno zrušili. Dovedu si představit kdo by asi tak mohl získat Váš hlas. A mimochodem, jaký způsob vlády by jste si představoval když ne ten současný? Krále? Diktátora? Ti se bez stran obejdou. Jednu vyvolenou stranu? To už tu bylo a k dobrému to nevedlo. A pak kterou když se neshodnem. 100% přímé demokracie? Příliš nákladné a nepraktické aby lidi hlasovali o každé prkotině. Většinový volební systém? Stejně v něm fungují strany. Nebo máte nějaký jiný?
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?