Hlavní navigace

Boj o kupující grafik: nVidia Free to Play Bundle vs. AMD Never Settle

20. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po dlouhá léta to byla Nvidia, která rozčilovala majitele grafických karet ATI/AMD Radeon tím, že velká část áčkových herních titulů při spouštění zobrazila logo společnosti ze Santa Clary. Někteří byli možná spíše naštváni na ATI/AMD, ale to je jedno. The Way It's Meant To Be Played (TWIMTB) naznačoval, že Nvidia byla u vývoje hry a často tak už při vydání měla připraveny ovladače, nebo ve hře byl třeba přímo podporován anti-aliasing GeForce (např. CSAA) či třeba PhysX apod.

Před nedávnem začala AMD s „konkurenčním“ programem Gaming Evolved. Do něj se postupně firmě dařilo získávat více a více top her a myslím poprvé u her od Codemasters mohli zase pro změnu vlastníci GeForce závidět lepší připravenost Radeonů na nově vydané hry. To je jen malý prolog k tomu, na jakou úroveň se minulý rok tyto spolupráce posunuly.

Kupóny na hry už možná pamatujete někdy z dob Radeonů X800 před více jak osmi lety (Half-Life 2), ale akce AMD Never Settle byla už přece jen jinou kávou. K Radeonů HD 7900 jste dostali tři kvalitní hry (Far Cry 3, Hitman: Absolution a Sleeping Dogs) a ještě pětinovou slevu na čtvrtou (Medal of Honor: Warfighter). Nvidia v té době měla kontrovala jedinou (byť velmi dobrou) hrou Borderlands 2. U nižších řad (GeForce 660 a Radeon 7800) se to srovnávalo, protože tam AMD dávalo „jen“ zmíněnou slevu na MoHW a Far Cry 3.

Uplynula jen trocha času a AMD se vytasila s druhou generací Never Settle pod názvem Never Settle Reloaded. V něm jsou tři zatím tedy nevydané hry, u nichž ale veskrze nikdo nepochybuje o tom, že nepůjde o žádné propadáky. Nový balíček je trochu méně výhodný pro ty, kdo koupí nejvyšší řadu Radeonů (HD 7900) a zajímavější pro kupce střední třídy (HD 7800). K highendu dostanete Crysis 3 a Bioshock Infinite, k mainstreamu pak Bioshock Inf. + Tomb Raider.

Tohle si samozřejmě Nvidia nemohla nechat líbit a pro koncové zákazníky začal velmi hezký závod o to, kdo ke grafikám přidá lákavější nabídku. Kaliforňané to vzali ale trochu jinak a zaměřili se na tzv. Free2Play hry. Někdo jim říká spíše Pay2Win, ale míra toho, jak moc musíte platit, abyste byli konkurenceschopní se různí. O tom si ještě prozradíme trochu více později, zatím připomenu přehlednou tabulku, která odhaluje obsah F2P Bundle od Nvidie:

U někerých GeForce však stále můžete najít i kupón na Borderlands 2, k GeForce GTX 650 a vyšším potom u participujících partnerů kupóny na Assassin's Creed 3. Těmi partnery jsou e-shopy AlfaAlza, CZC (Czech Computer) a T.S. Bohemia společně s výrobci počítačových sestav 100MegaAT Computers a eD'System Czech. Akce pro F2P Bundle Nvidie a Never Settle Reloaded od AMD jsou tedy vázány na stejné prodejce výpočetní techniky.

Snaha o vyčíslení

Schválně jsem prozkoumal ceny jednotlivých her v jejich krabicových edicích u JRC.cz. Všechny přibalované hry se pohybují v ceně od 850 do 1100 Kč. Nejdražší by měl být AC3 a Crysis 3:

  Cena Vyjde
Assassin's Creed 3 1099 Vyšlo
Bioshock Infinite 849 26.3.
Borderlands 2 899 Vyšlo
Crysis 3 1099 21.2.
Tomb Raider 899 5.3.

U Free2Play her je ověření hodnoty balíku výrazně složitější. Složitěji se také posuzuje atraktivita celé nabídky. Vezměme to ale hru po hře. Není žádných pochyb o tom, že největším lákadlem bude pro většinu lidí World of Tanks. Tato hra se momentálně pohybuje v žebříčku Xfire mezi sedmým a devátým místem v počtu odehraných hodin všemi hráči s klientem Xfire (vede bezkonkurenčně League of Legends před staršími Call of Duty a WoW), loni se jí podařilo udělat nějaké rekordy pro počty lidí online a tady ve střední Evropě je z důvodů historických (české tanky, bojiště druhé světové…) i současných (reklama na nejsledovanějších televizních kanálech i herních portálech) výjimečně silná.

Abych se vrátil k vyčíslení hodnoty: Nvidia uvádí, že hodnota bonusu (7500 golds + jeden měsíc prémiového účtu) je při koupi GeForce GTX 660 a vyšší zhruba 933 Kč (dle kurzu). Za měsíc prem. účtu zaplatíte 2500 zlaťáků, takže jde vlastně o 10 000 golds. To by proklamovaným 933 Kč zhruba odpovídalo:

Pokud ale s WoT teprve začínáte, získáte navíc ještě dalších 2500 golds, tedy 10 000 + premiový účet na měsíc. V tomto případě je hodnota asi ještě o něco vyšší. A oněch 2500 zlatých nemusí přijít nazmar ani ve chvíli, kdy už nějaký ten účet pro tanky založen máte.

Jelikož World of Tanks jsou jednou z Free2Play her, která má opravdu dost prvků Pay2Win a současně je u nás velmi populární, je penězi vyčíslitelná hodnota tohoto bonusu opravdu srovnatelná s jednou z her v balíku Never Settle Reloaded. Další hrou v F2P Bundle je PlanetSide 2. Ta se v žebříčku Xfire pohybuje kolem 30. místa a českou lokalizaci nebo český web zatím nemá. Stručný, byť ne zcela přesný popis hry je Battlefield 3 na výrazně větších mapách a bez nesouvisejících bitev nýbrž s nepřetržitou globální válkou tří frakcí.

V PlanetSide 2 s prem. účtem výrazně rychleji postupujete, díky balíčku od Nvidie pak získáte ještě kamufláže, zbraň a nějaké zdroje. PlanetSide 2 není určitě tak výrazně Pay2Win jako WoT, ale balíček získaný s grafikou určitě pomůže a nějaká česká seskupení v PlanetSide 2 už najdete.

Třetí hrou, do které něco získáte, je Hawken. Zde bych se opravdu nebál přirování k Unreal Tournamentu, jen nebojujete s osvalenými mariňáky a jinými vesmírnými humanoidy, nýbrž s obrovskými mechy. Grafická i zvuková stránka hry je dost zdařilá, to, jak zaujme hráře, se vzhledem ke krátkému času na trhu nedá úplně dobře posoudit. Na nejbližším serveru (UK) bylo dost prázdná, bez filtru najdete zápas snadno. Ze všech tří her je podle toho, co jsem měl možnost poznat, Hawken nejméně Pay2Win a také využití meteokreditů, jež získáte s bonusovým kódem od Nvidie, je víceméně kosmetické (nebo přidávající možnosti volby).



 

Souboj o hráče: grafiky + hry

F2P Bundle v praxi a vybrané grafiky s bonusy

F2P Bundle v praxi

U her v AMD Never Settle Reloaded je asi jasné, jak bude využití kódu probíhat. Zadáte jej na připravené stránce u AMD a obdržíte kódy do Steamu, Ubiplay či Originu k digitální kopii hry. Tu si pak ve zmíněných klientech stáhnete. Takto vypadá kartička s bonusovým kódem od Nvidie:


Můžete si na ní mj. přečíst, že kupón platí do 30. června 2013. To je samozřejmě také datum konce celé akce, která je ale stejně jako konkurenční Never Settle Reloaded limitována především přiděleným množstvím kupónů jednotlivým obchodníkům. To znamená, že třeba v květnu už naše obchody nemusí kupóny mít. Nebo naopak už bude na obzoru akce nová, s hrami, co vás osloví lépe.

Kód na kartičce nezadávejte přímo v jednotlivých hrách, musíte nejdřív na www.geforce.com/free2playbundle. Zde se zaregistrujete, přidáte e-mail a zadáte kód. Následně vám budou vygenerovány kódy pro jednotlivé hry a zobrazeny přímo na stejné stránce + zaslány na zadaný e-mail. Pokud e-mail omylem smažete, můžete zažádat o znovuzaslání.

Zatímco u Hawkena (viz Redeem code na obrázku níže) nebo PlanetSide 2 prostě zadáte jediný kód jako přihlášení na oficiálních stránkách hry…


 

…u World of Tanks obdržíte kódy dva: Invite a Bonus code. Invite code lze použít jen při registraci úplně nového účtu. Ve spodní části registračního formuláře máte pole Have an invite code? Pokud chcete s tanky teprve začít, tak nezapomeňte tento kód zadat hned při registraci, později už to nebude možná.

Pak už vám zbývá jej jenom darovat, ale začínajícímu hráči popravdě těch 2500 golds hodně pomůže. Může například koupit premiový tank páté úrovně (který mu vydělá na naprosto luxusní ekonomiku všech tanků, s nimiž bude začínat) a ještě mu zůstane na 100% vyškolení posádky pro některý z tanků. Každopádně pro vás, kdo už WoT hrajete, je jedinou možností těchto 2500 zlatých věnovat někomu, kdo s hrou teprve začne. Tím samozřejmě Wargamingu přivádíte dalšího hráče a celkově je celý F2P bundle určitě výhodnější pro výrobce her jako pomoc s rozšířením jejich produktu mezi (později třeba dále platící) masy.

 

Dejme tomu, že už máte ale existující účet:

Postup je podobný. Přihlásíte se na stránkách worldoftanks.eu a v rozbalovací nabídce v pravém horním rohu najdete Activate Bonus Code:

Za pár vteřin se i v garáži (přímo ve hře) slibovaných +7500 golds a 30 dní premiového účtu projeví:

 

Kromě toho, že zlaťáky můžete utrácet za dny, týdny či měsíce premiového účtu, můžete za ně nakoupit účinnější granáty, „zázračné“ lékárničky, opravné kity, jídlo/pití zlepšující schopnosti posádky, kamufláže/emblémy či vyměňovat zkušenosti z elitních tanků na univerzálně použitelné XP (usnadňující trápení s nově koupeným tankem), je jejich podstatným využitím nákup tzv. premiových tanků.

 

Ty se jednak dají použít k tréninku posádek a především k výdělku druhé herní měny (kreditů). Za tu pak nakupujete většinu věcí a především provoz a ceny tanků nejvyšších úrovní jsou tak vysoko, že byste bez premiových tanků strávili vyděláváním (bitvami s tanky na úrovni s nejlepší ekonomikou) opravdu velké množství času. V dárkovém obchodě na oficiálních stránkách se cena nejlepších premiových tanků drží nad 40 EUR a ještě tam nekoupíte všechny. Těch až 10 000 golds získaných s F2P Bundle při novém účtu vám umožní koupit všechny kromě tří nejdražších Tier 8 Heavy:

Když si to člověk tak sesumíruje, dojde k obnažení toho, jak moc drahou hrou může World of Tanks a nelze se divit, že si Wargaming už může platit televizní reklamu v primárním vysílacím čase nejen u nás, ale třeba i ve Velké Británii. Nebo koupit Nejdříve Big World (tvůrci enginů) a nedávno i Gas Powered Games (Dungeon Siege, Supreme Commander, Demigod a další hry).

Konkrétní grafické karty s bonusy na našem trhu

Už padlo, že pokud nechcete kupóny na hry získávat s celým herním počítačem, musíte pro grafickou kartu do jednoho z obchodů Alfa, Alza, CZC nebo T.S. Bohemia.

Pro zajímavost jsem zkoušel najít nejlevnější grafické karty s různou „úrovní“ přibaleného herního bonusu. U GeForce je samozřejmě vyčíslení celkové ceny obsažených kupónů pro většinu z vás asi nafouknuté. Nepředpokládám, že by někdo zvládat tři F2P online hry a vybere si nejspíše jedinou. Pořád samozřejmě může další dva kódy někomu darovat. I u Never Settle Reloaded je také možné, že jedná ze dvou her novopečené majitele neosloví, ale upřímně řečeno hlavně kombinace Crysis 3 a Bioshocku Inf. je určitě jistější než WoT, PlanetSide 2 a Hawken.

Tabulka odhaluje skoro až absurdní situaci, kdy ke grafické kartě za 2600 Kč vč. DPH získáte herní bonus v možné hodnotě skoro 2500 Kč, za povšimnutí stojí také Gigabyte Radeon HD 7850 s přívlastkem Experience, který by (nejde-li o překlep) měl obsahovat stejný bonus jako Radeony HD 7900. Chcete-li raději Borderlands 2 místo AC3, máte stále ještě možnost třeba u některých grafik MSI.

Grafická karta Cena karty vč. DPH Přibalené hry Cena herního bonusu
Asus GeForce GTX 650, 1 GB 2595 Assassin's Creed 3, F2P bundle 2499
MSI GeForce GTX 650, 1 GB 2910 Borderlands 2, F2P bundle 2299
Gigabyte Radeon HD 7850 Exp., 1 GB 4020 Crysis 3, Bioshock Infinite 1948
Gigabyte GeForce GTX 660 OC, 2 GB 4790 Assassin's Creed 3, F2P bundle 3899
MSI Radeon HD 7870, 2 GB 5245 Tomb Raider, Bioshock Infinite 1748
Gigabyte Radeon HD 7950 WF3, 3 GB 6895 Crysis 3, Bioshock Infinite 1948

Otázkou je, jestli takovýmito akcemi nenasadily AMD a Nvidia laťku příliš vysoko. Dojde k recesi, jakmile nebude u grafik tak hodnotný bonus? Nesníží neustále bundlování i k docela cenově dostupným grafikám výrazně marže? O tom, za jakých podmínek licence na hry AMD či Nvidia získaly samozřejmě nic nevíme, takže tyto otázky budou veřejnosti (částečně) zodpovězeny až za nějaký čas ve finančních výsledcích. My zatím můžem z tohoto boje jen vesele těžit.

Byl pro vás článek přínosný?