Hlavní navigace

Robot Atlas je zase mrštnější. Podívejte, jak udělá salto (video)

20. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Boston Dynamics vyvíjí několik typů robotů a inspiruje se přitom v přírodě. Minulý týden ukázala dvě nová videa s aktuálními pokroky v oblasti mechaniky.

Robot SpotMini vypadá jako větší pes. Má na výšku 80 cm, váží 25 kg a jeho tělo je tvořeno 17 klouby. Na jedno nabití se umí pohybovat až 90 minut. A jde mu to čím dál lépe. Plynulost a „přirozenost“ jeho chůze bere dech.

Humanoidní Atlas měří 1,5 metru, váží 75 kg a jeho tělo se skládá z 28 kloubů. Z minulosti víme, že dokáže chodit těžkým terénem a ustojí i lecjaké šťouchnutí. Nově ale umí také skákat, ve vzduchu se otočit kolem osy, a dokonce udělat i salto. Takový backflip nezvládne většina lidí.

Firma Boston Dynamics několik let patřila i Googlu (později Alphabetu), ale letos v létě našla nového majitele, japonskou společnost Softbank. Ta vyvíjí vlastního humanoida Peppera již od roku 2014. Spolu s Bostonem od Alphabetu získala i robofirmu Schaft.

Před lety koupila japonskou pobočku Vodafonu a operátorské služby tam teď provozuje pod vlastním jménem. V USA z většiny vlastní také operátora Sprint. K tomu má podíl v japonském Yahoo, obchodních sítích Snapdeal, Alibaba nebo společnosti Supercell, která stojí za superúspěšnou mobilní hříčkou Clash of Clans. Loni pak za 24 miliard liber koupila ARM.

Salto vzad (2017)

Atlas jde přírodou a zvedá krabice (2016)

Atlas chodí po šutrech a balancuje na jedné noze

Byl pro vás článek přínosný?