Hlavní navigace

Robopsa nerozhodí hokejka ani tahání za ocas (video)

23. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno 23. 2. 2018

Firma Boston Dynamics po více než týdnu ukázala další video s robotickým psem SpotMini. Je ještě úchvatnější než dřív. Pes totiž otevřel dveře, i když mu v tom člověk aktivně bránil. SpotMini schytal krosček hokejkou, přibouchnutí dveří i tahání za ocas. Upadl mu sice kus zadku (jen kryt), ale ustál to bez pádu a pořád se rval se pořád dopředu.

Původní článek z 13. 2. 2018

Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíte. Pro ty robotické to ale neplatí. SpotMini, kterého Boston Dynamics představil před dvěma roky, si do repertoáru přidal další schopnost. K chození po schodech, klouzání na slupkách od banánu, třídění nádobí a nošení piva se naučil ještě otevírat dveře.

Firma v novém videu vtipně ukazuje, jak SpotMini „útočí“ ve smečce. První robot se před dveřmi zastavil a na pomoc mu přišel druhý, který má i potřebné rameno. Robopes si poradil s klikou, ale jestli zvládne i kouli, to už Boston neukázal.

SpotMini má v kohoutku 84 cm, váží 30 kg (25 kg bez ramena) a unese až 14 kg. Díky čtyřem nohám se umí stabilně pohybovat i v členitém terénu a podle Bostonu jde o nejtiššího robota, kterého vyrobili. Tělo obsahuje celkem 17 kloubů.

Na jedno nabití vydrží pracovat až 90 minut. Díky stereokameře a hloubkovému senzoru se dokáže dobře orientovat v prostoru a zaměřit objekty. Tlakové snímače v „klepetech“ zase pomáhají tomu, aby robot udržel i křehké předměty, aniž by je rozmáčkl.

TIP: Robot Atlas je zase mrštnější. Podívejte, jak udělá salto (video)

Fotky prototypu a finální verze SpotMini

První představení SpotMini

Byl pro vás článek přínosný?