Hlavní navigace

Sabine na mapách. Sledujte vítr a jeho vliv na dopravu v reálném čase

10. 2. 2020

Sdílet

Bouře Sabine, která do střední a západní Evropy přinesla nárazy větru o síle orkánu, bude vrcholit během dneška. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje na extrémní stupeň nebezpečí na celém území Čech; na Moravě a ve Slezsku hrozí jen vysoký stupeň nebezpečí. Aktuální informace lze sledovat přímo na mapě na oficiálním webu chmi.cz.

Užitečných zdrojů informací je ale více. Meteomapa windy.com v přehledných animacích ilustruje směr a sílu větru (včetně poryvů) v celé Evropě. V levém spodním rohu lze tlačítkem spustit též očekávanou předpověď na další hodiny.

Oficiální mapa SŽDC zase ukazuje vliv aktuálního počasí na železniční dopravu. Na Šumavě řada spojů stojí, desítky vlaků po celém Česku nabírají velká zpoždění. Běžně půl hodiny, v západních Čechách klidně i dvě hodiny.

TIP: Tato mapa vám ukáže polohu všech vlaků i jejich zpoždění

Mapa ŘSD zase v reálném čase ukazuje stav dálnic a silnic I. až III. třídy. Na dálnicích vznikají kolony, což však ne vždy musí mít souvislost s větrem, ale prostě jen pondělní dopravní špičkou a plánovanými omezeními. Na mapě jsou ale zakresleny též aktuální dopravní komplikace jako spadané stromy či jiné překážky, které se množí opět hlavně v západní části republiky.

TIP: ŘSD má novou dopravní mapu Česka. Ukáže kolony i průměrné rychlosti

Byl pro vás článek přínosný?