Hlavní navigace

Británie otočila. Huawei ze svých sítí odstraní do roku 2027, operátory to má přijít na stovky milionů liber

14. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Shutterstock / koláž Cnews
Vláda Borise Johnsona vykázala s účinností od 31. prosince Huawei z 5G sítí. To je prakticky opačný přístup, než jaký měla Británie doposud. Zákaz se týká i společnosti ZTE a následuje po nejnovějších sankcích Spojených států. Nahradit by je měl Ericsson či Nokia.

Místní operátoři nebudou smět používat žádné komponenty této čínské firmy. Rozhodnutí padlo po setkání Johnsona s národním bezpečnostním koncilem (NSC). Je ale ovlivněno i nejistotou, že Huawei bude kvůli americkým sankcím vůbec schopné v budoucnu pro sítě 5G dodávat zařízení. Zákaz ještě musí projít parlamentem, kde se již opoziční poslanci zajímají, proč vláda takto nerozhodla už dříve a nyní v podstatě zcela otočila. Tehdy se premiér Johnson holedbal, že jakékoliv riziko s čínskou firmou zvládne.

Součástí nové politiky je i dohoda o odstranění všech již nainstalovaných 5G komponent Huawei ze sítí britských operátprů do roku 2027. Sedmiletá lhůta je výsledkem kompromisu, kdy vláda si představovala rychlé odstranění, ale operátor British Telecom (BT) před tímto varoval a prostřednictvím svého CEO Philipa Jansena navrhl delší lhůtu tak, aby nedošlo k narušením sítí. Někteří členové vládní strany ale už hovoří i o požadavku odstranit Huawei ze sítí komplet, tedy i ze starších 3G a LTE.

Náklady ponesou i operátoři

Britský ministr pro digitalizaco Oliver Dowden připustil, že nový směr politiky bude znamenat oddálení zavedení sítí 5G. Jde ale o přímou reakci na sankce amerického ministrestva obchodu z ledna tohoto roku. Národní středisko pro kybernetickou bezpečnost nové sankce přezkoumalo a v důsledku toho změnilo hodnocení“ dodal Dowden. Vláda prý důvod rozhodnutí rady zveřejní. Vliv na to ale má i skrývaný obchod Huawei s íránským režimem, což zase souvisí se zatčením dcery zakladatele Huawei a současně CFO Meng Wanzhou.

Británii má tento krok přijít až na dvě miliardy liber a ztrátu dvou až tří let v rozvoji sítí. Odstranění stávající infrastruktury má pak přijít operátory na stovky milionů liber, ty už ale mají jít z jejich zdrojů. O kompenzaci se nikde nemluví, v případě rychlého odstranění by ale šlo o miliardy.

Johnson se nechal přesvědčit Trumpem

Mluvčí britské pobočky Huawei Ed Brewster mj. sdělil, že toto rozhodnutí je špatnou zprávou pro všechny britské občany s mobilním telefonem. Hrozí jim, že v zemi zpomalí digitalizace. Jedná se prý o obchodní politiku USA a ne o bezpečnost.

Obchodní povaha ale může být i důsledkem lavírování Británie mezi USA a Čínou. Po odchodu z Evropské Unie si Johnson pod tlakem vybírá stranu. Na začátku roku padlo rozhodnutí, že Huawei může instalovat až třetinu infrastruktury mimo klíčové uzly, nyní musí vše odstranit. Je ale skutečně možné, že důsledkem sankcí Huawei časem ani nebude schopný dodávat kompletní 5G. A i když to nebude jeho chyba, operátoři by pak měli problém.

zdroj: Reuters, Techcrunch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.