Hlavní navigace

Brno modernizuje. V MHD půjde platit kartou

24. 7. 2019

Sdílet

Brněnský dopravní podnik včera oznámil, že během příštího roku vybaví své autobusy, tramvaje a trolejbusy celkem 3000 elektronickými terminály pro platbu kartou. Projekt jej vyjde na zhruba 65 miliónů korun.

Možnost bezkontaktního nákupu jízdenek ve vozech je dalším krokem kupředu v modernizaci brněnské městské hromadné dopravy. Cestování tak bude pro naše zákazníky opět jednodušší, jsem si jistý, že tuto inovaci ocení. Předpokládáme, že spuštění nového systému elektronického odbavování v brněnské MHD by mělo časově korespondovat se stejným procesem v rámci celého Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

TIP: Brněnská MHD nabízí bezplatnou Wi-Fi

Podle Bus Portálu terminály dodá společnost Mikroelektronika, která již spolupracovala na elektronickém odbavování MHD v Praze, Plzni, Liberci, Karlových Varech, Ústí nad Labem nebo Ostravě. Z moravskoslezské metropole si Brno vezme také clearingový systém, díky němuž mohou cestující ušetřit. I když budou jezdit celý den, z účtu se jim stáhne buď 90 Kč (cena 24hodinové jízdenky), nebo součet cen jednotlivých jízdenek. Tedy co v daný den bude výhodnější.

TIP: Proč se v pražském metru nedá platit kartou? ROPID srovnává město s Ostravou

Ceny jsou jako u papírových jízdenek. Základní hodinová je za 25 Kč, 15minutová (nebo 45minutová při jízdě mimo zóny 100 a 101) je za 20 Kč. Standardě se při pípnutí u dveří zaúčtuje 25 Kč, ale kdo vystoupí do oněch 15 (či 45 minut) a pípne i při výstupu, zaplatí jen 20 Kč. Zlevněné, vícezónové či jiné jízdenky se musí nejdříve zvolit na displeji terminálu a až pak zaplatit.

TIP: Karty i mobily. Ostrava a Moravskoslezský kraj chystají jízdenkovou revoluci

Bezkontaktní platby kartou již fungují ve čtyřech vozech na lince 76. Od začátku příštího roku se do provozu dostanou do dalších vozů a kompletní síť MHD bude pokrytá ještě na jaře. Elektronické odbavování už ale do jisté míry funguje. Brno před šesti lety spustilo SMS jízdenky, dlouhodobé předplatní kupóny lze přes portál Brno ID nahrát i na platební karty či do mobilu a jízdenky lze nakupovat přes aplikaci Poseidon, kterou provozuje KORDIS JMK.

Zdroj: DPMB

Byl pro vás článek přínosný?