Hlavní navigace

Broadcom do mobilů přinese lepší GPS. Navigace se zpřesní až na 30 cm

26. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká společnost představila nový navigační čip BCM47755, první spotřebitelský přijímač s přesností, s jakou operují průmyslová zařízení. Broadcom jej nabídne výrobcům smartphonů, tabletů nebo chytrých hodinek. Do výroby ale zamíří až příští rok.

Dosavadní běžně používaná zařízení pracují s přesností okolo 5 metrů, čip Broadcomu slibuje 30 centimetrů. V čem je trik? V použití druhé přenosové frekvence. Současná zařízení komunikují se satelity v pásmu L1/E1 (1575 MHz), BCM47755 si poradí i s nově vysílaným pásmem L5/E5 (1176 MHz). Ten má jednak lepší prostupnost překážkami a jednak jinou charakteristiku signálu, díky čemuž lze také lépe filtrovat šum, který vzniká odrazy signálu ve městech s vysokými budovami nebo v krajině s příliš členitým terénem.

Broadcom BCM47755 Broadcom BCM47755

Proč se tedy L5/E5 nepoužívalo už dříve? Na oběžné dráze nebylo dostatek satelitů, aby nové pásmo přineslo praktické výhody jinde než na otevřeném nebi. Hlavně díky rozvoji evropské sítě Galileo, která s L5/E5 počítá už od začátku, je letos na orbitě už 30 satelitů vysílajících i v novém pásmu. Dost na globální pokrytí. Podle Broadcomu bude ve městech vždy vidět šest až sedm „kompatibilních“ družic.

L5 se vypořádá s přeslechy L5 se vypořádá s přeslechy

Nová technologie pomůže zpřesnit praktickou navigaci. Software vás bude lépe navádět do správných jízdních pruhů, nebudou jej plést víceúrovňové silnice ani husté městské zástavby. Broadcom BCM47755 si poradí s družicovými systémy GPS, Glonass, QZSS a BeiDou. První tři již L5/E5 využívají. Nový čip slibuje také poloviční spotřebu oproti předchozím generacím.

Na orbitě už je 30 satelitů s podporou L5/E5 Na orbitě už je 30 satelitů s podporou L5/E5

Otázkou je, kde se s ním potkáme. Moderní čipsety od Qualcommu, Samsungu nebo Huawei mají navigační (GNSS) moduly v sobě. Apple je neintegruje, ale pokud používá modemy od Qualcommu, ty už GNSS také mají. Na druhou stranu je jisté, že Broadcom s podporou L5/E5 budou následovat i ostatní. Příští generace chytrých telefonů by tedy mohla mít o tahák navíc.

Byl pro vás článek přínosný?