Hlavní navigace

Broadcom slibuje 10× lepší navigaci. Navede vás až ke správné polici v obchodě

23. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O navigaci uvnitř budov už se pokoušela Nokia a myslí na ni také Google. Broadcom, který vyrábí procesory a další komponenty pro navigaci a sítě, pro tyto účely chystá zatím nejdokonalejší řešení.

Nový čip BCM4752 má totiž navigaci úplně redefinovat, až desetinásobně se má zlepšit rychlost fixace pozice a také přesnost. Navíc díky 40nm výrobnímu procesu (dosud 90nm) se má čip zmenšit o 44 % a spotřeba rovnou o polovinu.

Ale nové jsou i funkce. BCM4752 umí získat pozici z až 59 satelitů, najednou dokáže použít data z GPS i konkurenčního ruského GLONASSu včetně dalších podpůrných systémů QZSS a SBAS.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Ve spolupráci s dalšími senzory, které Broadcom rovněž vyvíjí, dokáže navigovat i mimo dosah satelitů. Firma uvádí, že mezi ně patří pátá generace Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, NFC a samozřejmě signál z mobilních vysílačů.

Až ke správné čokoládě

Broadcom však tvrdí, že pomocí akcelerometru, gyroskopu, výškoměru, kompasu, malých vysílačů Bluetooth a RFID dokáže navigovat až ke konkrétnímu produktu v obchodě. To už nebudete muset hledat správný regál a polici. Tedy za předpokladu, že na takovém hardwaru někdo postaví i schopnou softwarovou vrstvu.

Určitě si dovedete představit, že v letáku z Teska budou uvedeny např. QR kódy, které mobilem oskenujete a na zakódovanou pozici vás dovedou třeba Google Maps. Hledání té správné čokolády už nebude připomínat náročný geocaching, ale půjdete „na jisto“.

A když se to spojí k předpřipraveným nákupním lístkem, navigační software připraví i optimální trasu vozíku. Pokud budou tuto technologii používat všichni, dokonce vám vybere i nejvhodnější pokladnu (podle předběžného nákupu ostatní). Těším se, co vy?

V koncových zařízeních bude nový čip Broadcomu už letos na podzim.

Zdroj: Broadcom

Byl pro vás článek přínosný?