Hlavní navigace

Bruce Willis jde proti Applu, protože nemůže svým dětem odkázat zakoupenou hudbu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nestává se každý den, že by filmové hvězdy pouštěly do soubojů s technologickými giganty. Bruce Willis však podle deníku Daily Mail zvažuje žalobu proti Applu. Co mu vadí? Nemůže svým dětem odkázat nakoupené písničky v iTunes.

Bruce Willis proti Applu

Bruce Willis proti Applu, foto: Wikipedia

Ve smluvních podmínkách se totiž píše, že zakoupená hudba není ve vlastnictví uživatele, který si ji zakoupil. Ten si pouze zaplatí nepřevoditelnouu licenci, která mu dovolí ji poslouchat, v podstatě se jedná o časově neomezenou zapůjčku. Ale když se skladba nestane majetkem uživatele, nemůže ji předat v dědictví, jakmile zemře.

a. Rozsah licence: Tato licence, kterou vám Poskytovatel licence udělil na Licencovanou aplikaci, je omezena na nepřevoditelnou licenci k užívání Licencované aplikace na jakémkoliv výrobku/zařízení Apple s operačním systémem iOS (zejména na iPad, iPhone a dotykovém iPod (tzv. iPod touch)) (Zařízení iOS) nebo Mac OS X („Počítače Mac“)(dále společně jen „Zařízení Apple“), které vlastníte nebo máte pod kontrolou, a to způsobem povoleným Pravidly pro používání stanovenými v Podmínkách služby Mac App Store, App Store a iBookstore (dále jen „Pravidla pro používání“). Tato licence vám neumožňuje užívat Licencovanou aplikaci na jakémkoliv Zařízení Apple, které nevlastníte nebo nemáte pod kontrolou, kromě výjimek uvedených v Pravidlech pro používání, a Licencovanou aplikaci nesmíte distribuovat ani zpřístupňovat prostřednictvím sítě tam, kde by bylo možno ji užívat ve stejný okamžik na více zařízeních. Tuto Licencovanou aplikaci nesmíte poskytovat, pronajímat, půjčovat, prodávat, převést, znovu distribuovat nebo na ni udělovat sublicenci, v případě že prodáte Počítač Mac nebo Zařízení iOS třetí osobě, Licencovanou aplikaci musíte před takovým prodejem z Počítače Mac nebo Zařízení iOS odstranit. Z Licencované aplikace nesmíte pořizovat kopie (s výjimkou případů, kdy je tak výslovně povoleno touto licencí a Pravidly pro používání), dekompilovat ji, provádět zpětné inženýrství, zpětně ji překládat, pokoušet se z ní odvozovat zdrojový kód, měnit ji nebo z ní vytvářet odvozená díla, aktualizovat ji nebo jakoukoliv její část (s výjimkou případů, kdy je výše uvedené omezení zakázáno příslušným právem nebo kdy je to povoleno licenčními podmínkami upravujícími používání jakýchkoliv komponentů s otevřeným zdrojem, tvořících součást Licencované aplikace). Jakýkoliv pokus tak učinit představuje porušení práv Poskytovatele licence a jeho poskytovatelů licence. Pokud porušíte toto omezení, můžete být vystaveni trestnímu postihu a může vám být uložena povinnost zaplatit odškodnění.

Podobné je to však u všech online služeb a při poskytování jiných duševních vlastnictví. Kupříklad Soudní dvůr EU nedávno řešil, že je možné zakoupený software znovu prodat.

 

Zakoupenou hudbu CD také můžete prodat, ale stažené písničky z iTunes, Zune, Google Music a dalších služeb ne. A kdyby jen hudbu, ani knihy, filmy nebo aplikace. Uživateli samozřejmě nic nebrání, aby zakoupené skladby poslouchala ve svých přehrávačích celá rodina. Pokud jsou skladby bez ochrany DRM, není možné tomu zabránit. Je to však porušení smluvních podmínek.

Osobně si nemyslím, že Bruce Willis proti Applu půjde nebo že je zpráva pravdivá. Ale určitě nebude na škodu, když se kolem (ne)vlastnictví digitálního obsahu rozbouří diskuze. Sám Willis navíc také hraje se svou kapelou, takže to není jen spotřebitel dožadující se svých práv, ale stojí také na straně hudebníků.

Oživeno (4. 9. 2012, 8:08): Willisova manželka na Twitteru potvrdila, že ta zpráva je falešná. Vymyslely ji bulvární plátky Daily Mail a The Sun.

Byl pro vás článek přínosný?