Hlavní navigace

Samostatné brýle pro virtuální realitu Oculus Go jsou zlevněné, začínají už na 149 $

29. 1. 2020

Sdílet

Před dvěma týdny jsme tu měli informaci, že u brýlí pro virtuální realitu HTC Vive Pro byla snížená cena. Takováto stereoskopická zobrazovadla nejsou obecně moc levná, což je asi jednou z hlavních bariér jejich rozšíření, pročež nižší ceny potěší. Teď máme tu radost zpravit vás o další takové slevě, tentokrát u konkurenčního Oculusu. Ten totiž snižuje cenu autonomního VR headsetu Oculus Go.

Oculus Go byl vydán v květnu 2018 a jde o brýle s LCD panelem o rozlišení 2560 × 1440 bodů (na frekvenci 60 nebo 72 Hz). Go je vybaveno jen tříosým snímáním pohybu, takže v tomto ohledu není úplně plnohodnotné v porovnání s headsety Rift a Vive pro PC, ale výhodou je, že jde o samostatně funkční zařízení nepotřebující připojení k PC. Headset funguje na baterii a pohání ho ARM procesor Qualcomm Snapdragon 821 (s GPU Adreno 530).

Tip: Oculus Go uveden. Mobilní autonomní brýle přináší virtuální realitu za nízkou cenu

Nyní Oculus zredukoval původní cenu asi o čtvrtinu. Brýle mají dvě verze lišící se kapacitou interního úložiště. Levnější verze s 32GB kapacitou stála původně 199 dolarů, nyní ale oficiálně vyjde už jen na 149 $. Model s 64GB úložištěm, který stál původně 249 $, byl zlevněn o 20 %, stojí nyní stejných 199 $, na které dříve vycházel 32GB model. Toto snížení cen je permanentní, nejde tedy o nějakou dočasnou akci.

Novým cenám by u nás odpovídaly po připočtení DPH částky okolo 4150 Kč za 32GB model a 5550 Kč za 64GB verzi. U nás to ale možná s pořizovací cenou a těmito slevami bude složitější. Před slevami totiž 32GB headset u nás nestál odpovídajících pět a půl tisíce, ale začínal nejméně na šesti a půl. Částce 249 $ za 64GB brýle by zase odpovídalo nějakých 6900 Kč, ale u nás byla nejnižší cena nějakých sedm a půl tisíce.

Vypadá to, že nějaké snížení cen se už v tuzemsku spustilo, ale bohužel to vypadá, že se ceny zatím spíš toliko dostávají na částky odpovídající těm oficiálním z doby před slevou. Jak můžete vidět v boxících Heuréky, momentálně se dají 64GB brýle dostat za 6990 a 32GB za 6400 až 6500 Kč, což je oněm nízkým oficiálním částkám hodně daleko. Ceny se snad spadnou ještě o nějaké ty stokoruny, ale zatím vypadá spíš dost pochybně, zda se u nás někdy vůbec dostaneme na těch nominálních 4150 a 5550 Kč – což by bylo samozřejmě o hodně atraktivnější.

Oculus Go (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?