Hlavní navigace

BSA už zase vyhrožuje firmám. Rozešle 10 000 upomínek kvůli pirátskému softwaru

15. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

BSA, antipirátská organizace, která sdružuje Microsoft, Adobe, Autodesk a další firmy, rozjela nové kolo výhružek. Deset tisíc firem obdrží obsílku kvůli údajnému využívání nelegálního softwaru. BSA se přitom zaměří na menší firmy do 50 zaměstnanců.

 

O tom, že na svých počítačích mají pirátský software, přitom vůbec nemusí vědět. Jak říká zástupce BSA Jan Hlaváč, licence mohly nakoupit v dobré víře od nepoctivých obchodníků. To je však nezbavuje odpovědnosti a hrozí jim postih.

Podle BSA se v Česku používá třetina softwaru nelegálně. Kontrolní nákupy od neautorizovaných zdrojů (aukce, prodejci bez smluv) ukázaly, že 80 % aplikací nemá platnou licenci. Ve 40 % takových případů licence zcela chybí, ve 23 % byla padělána a zbylých 37 % tvoří aplikace s licencí pro nekomerční účely, které jsou používány i pro byznys.

Podle BSA je 80 % prodávaného softwaru od neautorizovaných prodejců nelegálních
Podle BSA je 80 % prodávaného softwaru od neautorizovaných prodejců nelegálních

Pokud obsílku od BSA obdržíte, ještě se nic neděje. Organizace se v minulosti nebála využívat presumpce viny a spouštěla udavačské kampaně, takže evidentně často střílí slepými. Aktuálně ale poukazuje na velký problém. Pokud firma pro svou činnost využívá nelegální software, je to špatné. Pokud ale za nelegální software někomu zaplatí, tak je to špatné a ještě k tomu smutné.

Zdroj: BSA

Byl pro vás článek přínosný?