Hlavní navigace

Budeme v budoucnu volat přes Wi-Fi místo tradičních sítí?

25. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wi-Fi Alliance oznámila přípravu nového standardu pro bezdrátové sítě. Cílem je umožnit uživatelům komunikovat přes bezdrátové Wi-Fi hotspoty namísto dražších GSM/3G sítí. Důvodem, proč se do projektu Wi-Fi Aliance zapojila, je odlehčení náporu na mobilní operátory.

Ve snaze řešit problém přetížení mobilních sítí se mnoho poskytovatelů služeb rozhodlo rozšířit své Wi-Fi hotspoty na nová místa. Počítá se, že by se do roku 2014 měl počet hotspotů více jak zdvojnásobit z nynějších sedmi set padesáti tisíc.

Vše bude také jednodušší, propojení se nebude muset manuálně nastavovat. Postačí vám být v dosahu některého hotspotu. Fungovat by mělo také automatické přeměňování mezi 3G a Wi-Fi bez toho, aniž byste do procesu museli nějak zasáhnout. Bezpečnost při telefonování vám zařídí šifrování WPA2 a pro ověření, kdo se zrovna připojil na hotspot, bude použita SIM karta uživatele.

Do programu je například zapojen France Telecom (Orange) nebo společnost Cisco. Plánované spuštění certifikovaného programu je určeno na první polovinu roku 2012.

Zdroj: Wi-Fi.org

 

 

Byl pro vás článek přínosný?