Hlavní navigace

Budou dřív next-gen procesory Intel, nebo AMD? Raptor Lake, W790 a Zen 4 vyjdou téměř současně

28. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: Pixabay
Nová generace procesorů od Intelu vyjde v říjnu. Současně přijdou mainstreamové Core 13. generace, ale s nimi i nová HEDT platforma s výkonnými mnohajádrovými CPU Sapphire Rapids.

Během jara kolovaly zprávy o tom, že by AMD mohlo vydat procesory Ryzen 7000 s novou architekturou Zen 4 již v srpnu nebo září, ale AMD teď oficiálně řeklo, že budou až na podzim. To otevíralo možnost, že konkurence od Intelu vyjde o poznání dřív – procesory Raptor Lake neboli Core 13. generace byly očekávané již v létě. Vypadá to ale, že i Intel možná bude vydávat později. Raptor Lake – a také nové HEDT – tak nemusí mít náskok.

Zatím je to asi třeba brát s rezervou, nejde o potvrzenou informaci, ale o zvěst z čínského webu Bilibili od uživatele s přezdívkou „Enthusiastic Citizen“ či také „ECSM_Official“. Tento leaker má určité renomé, ale jeho informace nemusí být bezchybné.

Podle strojového překladu z webu VideoCardz tento čínský zdroj uvádí, že Intel chystá vydání procesorů Core 13. generace až na říjen (október). Tyto procesory s kódovým označením Raptor Lake podle Intelu mají zvýšit jednovláknový výkon až o 10 % nebo víc a také mají zlepšit mnohovláknový výkon díky zdvojnásobení počtu energeticky efektivních jader E-Core – konfigurace tedy bude 8× P-Core plus 16× E-core, celkem 32 vláken. Výrobní proces by ale měl zůstat stejný 7nm jako u Alder Lake.

Demo procesoru Intel Raptor Lake Demo procesoru Intel Raptor Lake (Zdroj: Intel, via VideoCardz)

Více: Intel předvedl procesory Raptor Lake. Jednovláknový výkon má narůst o víc jak 10 %, 24 jader

Podle uživatele Enthusiastic Citizen v říjnu spolu s těmito procesory vyjdou také nové základní desky s čipsetem Z790. V říjnovém termínu mají údajně vyjít jen desky s tímto čipsetem pro nadšence a přetaktovávače a pravděpodobně také budou na prodej jen procesory řady K s odemčeným násobičem. Ostatní modely (zamčená 65W CPU) a levnější desky s čipsety H770 a B760 mají zřejmě být vydané až v Q1 2023, možná v lednu (januári). Výjimkou je lowend. Nejlevnější desky budou dál používat čipset H610, který náhradu nedostane. H710 nebude existovat.

Intel tedy zřejmě nebude s vydáním Raptor Lake nějak spěchat. Tyto termíny vydání jsou vždy zhruba po roce od příchodu Alder Lake v daném segmentu trhu, takže tady Intel zřejmě drží pravidelný cyklus, aniž by se snažil dostat 13. generaci na trh co nejdřív v předstihu před konkurencí. Pokud AMD také plánuje vydání na říjen, mohly by oba soupeřící produkty dorazit krátce po sobě, i když jako první nejspíš bude i tak o trošku Intel.

Mají existovat Z790 či B760 desky s pamětí DDR4

Procesory Raptor Lake nebudou vyžadovat tyto nové desky a budou fungovat i na těch dnešních s čipsety Z690/H670/B660/B610 (po aktualizaci BIOSu). Ovšem desky generace 700 by v kombinaci s procesorem Raptor Lake možná mohly přinést sloty PCIe 5.0 ×4 pro SSD, které dnešním chybí.

Dobrá zpráva je, že podle tohoto zdroje jsou připravované i nějaké desky generace 700 pro paměti DDR4 (prý minimálně od třech výrobců), takže tu bude stále možnost ušetřit použitím starších pamětí.

W790 a highendové procesory Sapphire Rapids

Prakticky současně s procesory Raptor Lake (modely K) má vyjít také nová generace highendového desktopu. Budou to Xeony W-3400 a W-2400, které budou odvozené od křemíku čipletových procesorů Sapphire Rapids pro servery. Tato CPU budou mít tedy architekturu Golden Cove jako procesory Alder Lake, ale s instrukcemi AVX-512 (včetně vyššího výkonu operací FMA) a AMX. Na rozdíl od Alder Lake nejsou přítomná žádná menší jádra E-Core.

Více: Intel Alder Lake má historicky nejvyspělejší x86 jádro. Rozbor CPU architektury Golden Cove

Tyto procesory prý mají určité zpoždění a nyní mají také asi vyjít v říjnu („na samém začátku Q4 2022“). Osazovat se budou do desek platformy W790, které vyjdou současně s nimi. Pravděpodobně také budou označené jako Core 13. generace. Tato platforma bude na rozdíl od Raptor Lake vyžadovat paměti DDR5, protože Sapphire Rapids nepodporuje DDR4.

Procesor Sapphire Rapids s HBM2E Procesor Sapphire Rapids s HBM2E (Zdroj: CNET)

Návrat Intelu do segmentu highendového desktopu („HEDT“) by mohl tento trh hodně oživit a přinést dostupnější výkonné procesory. AMD totiž s Threadrippery dost přibrzdilo a tato platforma ztratila na rozšíření a asi i atraktivitě kvůli vysokým cenám desek a CPU. Je nicméně možné, že s odezníváním čipové krize se i AMD bude chtít v HEDT víc prosadit a opět bude Threadrippery víc tlačit. Šéf technologického marketingu AMD Robert Hallock tento týden řekl, že Threadripper nezanikne a chystají se nové generace, tak zde snad opět mezi Sapphire Rapids/W790 a Threadrippery 7000 vznikne zdravá konkurence.

Zdroje: VideoCardz, Bilibili

Byl pro vás článek přínosný?