Hlavní navigace

Burzovní rošáda. Dell se stahuje a Twitter chystá emisi cenných papírů

13. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Michael Dell, zakladatel, předseda a výkonný ředitel stejnojmenné firmy, vykoupí společnost zpět a stáhne se z burzy. Přesvědčil většinu akcionářů, ti mu pak transakci schválili. Della podporovaného skupinou Silver Lake Partners celá akvizice přijde na přibližně 24,9 miliardy amerických dolarů.

 

Každou akcii koupí za 13,75 USD v hotovosti, další 13 centů pak nabídne jako zvláštní dividendu. Za toto čtvrtletí pak ještě vyplatí standardní dividendu 8 centů. Očekává přitom, že celý obchod dokončí ještě ve třetím kvartálu.

V otevřeném dopise Dell tvrdí, co všichni čekali. Jako soukromá společnost může více riskovat a vrátit se do kořenů, kdy se z Dellu stal jeden z největších výrobců počítačů. Firma se teď chce více věnovat cloudu, velkým datům, mobilním technologiím a bezpečnosti. Tento rizikový převod je ale lepší dělat bez dohledu analytiků a akcionářů, kterým by se musel zpovídat, proč nerostou zisky.

To Twitter míří opačným směrem. Podobně jako už dříve Facebook nebo LinkedIn totiž vstoupí na burzu. Americké komisi pro cenné papíry už společnost zaslala žádost kvůli primární emisi akcií (IPO).

Detaily ale zatím nejsou známy. Síť s 200 miliony aktivních uživatelů má dle analytiků hodnotu přesahující 10 miliard dolarů. Dle Guardianu byl Twitter k IPO donucen. Od roku 2012 totiž v USA platí zákon, že každá firma, která má více než 2000 soukromých investorů, musí vstoupit na veřejně obchodovatelnou burzu. A Twitter už se k této hranici blíží, nebo ji možná překonal.

Zdroj: Dell (1, 2), Guardian

Byl pro vás článek přínosný?