Hlavní navigace

Byl Megaupload odstaven kvůli chystanému revolučnímu obchodu s hudbou Megabox?

24. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Google+ se včera objevil zajímavý názor, že za „zrušením“ Megauploadu nemusela být ve skutečnosti snaha zastavit pirátství, ale paradoxně zastavit legální prodej hudby.

Jak už jsme informovali při nedávných potyčkách Megauploadu a Universalu, tvůrci známého filehostingu chystali spuštění nového hudebního obchodu s názvem Megabox. V době psaní jsme pouze veděli, že na rozdíl od tradičních 30% provizí, které berou obchody iTunes, Google Music nebo Amazon MP3 Store, by si Megabox bral pouze deset procent. Zbylých 90 % z ceny alba nebo skladby by šlo do kapsy interpretům. Ti by navíc mohli vydávat hudbu sami bez asistence distributorů, vydavatelů a jiných „vyžírků“.

Megabox
Betaverze Megaboxu, zdroj: Digital Music News

Na Digital Music News se ale před Vánoci objevil článek s dalšími detaily. Betaverze služby prozradila, že Megabox bude spolupracovat s Amazonem, Gracenote, 7digital a Rovi. Ale hlavně nabídne klíčovou funkci Megakey. Tvůrci totiž přišli s novým byznysovým plánem – uživatelé by hudbu mohli stahovat zdarma a hudebníkům by platil Megabox (Megaupload). Samozřejmě z reklamy, peněz z různých prémiových účtů a oněch provizípři běžném prodeji.

Jsou to pouze spekulace, ale zátah proti Megauploadu totiž přišel jen měsíc poté, co byl Megabox oznámen. Ale jak už víme z obžaloby, Megaupload a jeho tvůrci byli v hledáčku právníků zábavního průmyslu už celé roky. Ale kdo ví, jak to bylo ve skutečnosti.

Via +Shauna Myers

Byl pro vás článek přínosný?