Hlavní navigace

Byl uskutečněn první HD hovor přes síť CDMA

21. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Telekomunikační společnost Ericsson provedla vůbec první hovor, který se dá označit jako HD volání. Jeho výhodou je kvalitnější zvukový výstup a tudíž věrnější podání lidského hlasu.

HD volání je zaznamenáno v širokopásmovém zvuku (od 50 Hz do 7 000 Hz). V České republice zatím používáme spektrum 300 Hz až 3400 Hz. Vzhledem k rozsahu lidského hlasu (80 Hz do 14 000 Hz) je to ještě poměrně slabé, ne však nepoužitelné.

„Toto je výchozí bod revoluce kvality hlasu, která významně posílí CDMA sítě, jak je známe dnes.“ uvedl Surya Boomakanti, produktový viceprezident Ericssonu. Není to však vůbec první pokus o HD hovor. Ten se uskutečnil už v loni za spolupráce s operátorem Orange na mobilním kongresu v Barceloně. Tenkrát však hovor běžel přes datovou síť HSPA.

Velmi kvalitních hovorů si už můžeme užívat například ve Velké Británii u již zmíněného operátora Orange. K hovoru je potřeba pouze, aby oba účastníci hovoru používali telefon, který HD hovory podporuje. Zatím to jsou například HTC HD, Nokia N8 či Samsung Omnia 7. Určitě ale budou přibývat další.

zdroj: Cnet

Byl pro vás článek přínosný?