Hlavní navigace

Krátká videa podruhé. Autor služby Vine testuje duchovního nástupce

24. 4. 2019

Sdílet

Má dnes šanci uspět služba, které bychom mohli přezdívat Vine 2? Jeden z původních autorů je přesvědčený, že to dokáže. Nabídne novou aplikaci pro sdílení krátkých videí ve smyčce.

Vzpomenete si ještě na Vine? Šlo jednu ze služeb hledajících nové multimediální formáty na již poměrně plném trhu. Na dlouhá videa máme YouTube, na fotky Instagram apod. Trefil tak bílé místo. Twitter zase slouží jako mikroblog s tím, že to byl právě on, kdo v minulosti experimentoval s Vinem. Průkopnickou síť postavenou na videích o maximálně šesti sekundách, jež se opakují v nekonečné smyčce, ukončil začátkem roku 2017.

V prosinci téhož roku Dom Hofmann, člen původního týmu, jenž Vine stvořil, oznámil, že pracuje na duchovním nástupci Vinu. Před rokem se však práce na nástupnické služba zastavily kvůli finančním potížím. Překážky se mu nakonec podařilo přeskočit, loni na podzim byl oficiálně oznámen vznik projektu jménem Byte. Již nějakou dobu probíhá interní testování „nového Vinu“, který se opět stane platformou pro krátká videa ve smyčce.

Byte na cestě k ostrému spuštění

Nedávno došlo k určitému vývoji. V pondělí bylo rozesláno 100 pozvánek napůl náhodně vybraným zájemcům a zájemkyním o betatestování z řad veřejnosti. Brzy by měli být přizváni další lidé. Kdy dojde k veřejnému spuštění? Není to jasné. Tvůrčí tým teď bude sbírat zpětnou vazbu, přičemž bude nejen lovit chyby a optimalizovat kód, ale také zjišťovat, jak dobře aplikace funguje v otázkách koncepce, ovládání aj.

https://twitter.com/dhof/status/1120427319078862848

Jak poukazuje TechCrunch, není jasné, kolik prostoru na trhu pro podobnou službu zbylo. Po skončení Vinu se uchytil čínský TikTok, který je určený rovněž pro kratší videa, jeho specializací je nicméně tzv. lip sync. (Dříve pohltil i musical.ly.) Používá ho přes 500 milionů lidí globálně. Obě služby si nicméně nekonkurují nutně přímo. Je otázka, jak velkou evoluci Byte předvede. Přidávání hudby do videí ale aspoň zatím nenabídne, chce najít vlastní unikátní tvář.

Byl pro vás článek přínosný?