Hlavní navigace

Bývalý CEO Googlu Eric Schmidt promluvil o Huawei: „Je to hrozba“

22. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: BBC
Eric Schmidt opustil Google jako CEO po devatenácti letech. Nyní pracuje pro Pentagon a promluvil ohledně kauzy Huawei vs. Spojené státy. Řekl, že Huawei je hrozba, ale…

Řeči okolo společnosti Huawei či ZTE a teoretické hrozby jsou poměrně staré. U ZTE došlo na sankce už roce 2017. Celé se to akcelerovalo, až když se začalo dařit v prodejích Huaweii, současně se přiblížilo nasazení technologie 5G a prezidentem se stal Donald Trump. Tahle konstelace vyústila v sankce a zařazení firmy Huawei na blacklist. Sankce mj. znamenají nemožnost používat na smartphonech služby Googlu.

Eric Schmidt nyní pracuje pro americkou vládu jako poradce ve skupině Defense Innovation Board v Pentagonu. Tedy na ministerstvu obrany. Členem je mimochodem i známý popularizátor vědy Neil deGrasse Tyson.

Eric Schmidt Petagon Eric Schmidt

Eric Schmidt v rozhovoru pro BBC v pořadu The New Tech Cold War prohlásil, že Huawei je bezpochyby bezpečnostní hrozba. Uvedl, že data z jeho routerů skončila v Pekingu. Neexistují sice žádné důkazy, ale v čínském právu je možnost, aby vláda donutila firmu spolupracovat.

Schmidt: „There's no question that Huawei has engaged in some practices that are not acceptable in national security.“

Huawei již na rozhovor reagoval a prostředníctvím CEO Huaweie v Británii Victor Zhang označil tyto informace za lež (v originále za nepravdu). Zhang dále uvedl, že Huawei je na vládě nezávislá společnost.

Eric Schmidt ale také poukázal na to, že sankce pro jinak úspěšnou firmu nejsou ta správná cesta. Amerika a západ musí začít vyrábět lepší technologie, aby jako země měly na výběr. Západ a Čína by prý měly spolupracovat místo tvoření separátních platforem. Jakmile je jednou rozdělíte, už je nikdy nespojíte.

Současně je už prý nutné přestat se na Čínu dívat jako na zemi, která je dobrá v kopírování a krádeži duševního vlastnictví. Čína dokáže produkovat dobré technologie, neboť má peníze a velké množství lidí, jimž zadá úkol. A zřejmě jim to funguje. Podle současného vývoje bude Čína dominovat v oboru umělé inteligence během pár let. A na to by si Západ měl dát velký pozor, protože Čína má plán.

zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.