Hlavní navigace

Bývalý designér z Microsoftu vysvětlil, proč firma opouští Metro

19. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Anonymní, na Redditu nicméně ověřený designér, jenž před rokem opustil Microsoft, promluvil na žhavé téma nástupu hamburgerových tlačítek a konec stylu Metra ve Windows 10. Jako vedoucí designér by toho o designu nového operačního systému měl vědět dost, že?

Najdeme v nich dost zajímavých myšlenek a pravděpodobných skutečností, proč Microsoft zakopal Metro pod zem. Určitě si pročtěte Reddit, pokud vás téma zajímá, protože tady a teď bohužel nemáme prostor dopodrobna rozebírat všechno. Anonym pracoval jako vedoucí designér na mobilních Office, jichž se, mimochodem, uživatelé Windows 10 Technical Preview dočkají brzy.

Metro a špatné ovládání

Proč podle něj není posouvání prstem do strany a nástrojová lišta ve spodní části obrazovky dobře řešeným ovládáním? Připomíná, že i aplikace pro iOS dříve mívaly častěji ovládání ve spodní části, ale postupně se po vzoru Androidu přesunulo nahoru. I v těchto systémech nějaká základní gesta fungují, a sice tažení prstem směrem doprava.

Dlaždicové horizontální posouvání nicméně nebylo uživatelům vždy zřejmé. Designér vývoj dává do souvislosti s Office. Píše, že uživatel by měl vidět název dokumentu. Proto přišlo záhlaví v horní části obrazovky. Vedle něj byla ihned přidána šipka k návratu do seznamu dokumentů. Ve spodní části zůstal pás karet s funkcemi, přičemž nejdůležitější funkce dostaly místo v horní nástrojové liště.

Jenže jich bylo moc. Designér popsal příklad s tiskem. Mít samostatné tlačítko nahoře se nevyplatí, jenže v pásu karet by byla funkce utopená a špatně nalezitelná. Pak přišla inspirace z Androidu, kde aplikace běžně podobné funkce schovávají do nabídky v levém horním rohu. Po pár zkušenostech designeři došli k závěru, že hamburgerové tlačítko nejlépe splní účel.

Ovládání dvěma rukama

Aspoň v případě Office, která obsahují řadu funkcí. Když jsem kritizoval odklon od stávající podoby Metra, vycházel jsem z toho, že telefon ponejvíce používám a chci používat jednou rukou. Microsoft nicméně vychází z vlastního výzkumu, podle nehož lidé ve skutečnosti často používají telefon oběma rukama. (Není to proto, že musí?)

 

A na hamburgerové tlačítko zase tak často neklepají, protože k nejdůležitějším funkcím mají přístup odjinud. Toto tlačítko navíc funguje dobře na větších obrazovkách. Musíme myslet na to, že Microsoft bude mít jeden systém a jednotný styl prostředí pro všechno – od nejmenších smartphonů po největší televizory.

Microsoft se nevydal směrem kopírování konkurentů náhodou. Data podle designera potvrzují, že Metro má výrazné nedostatky v ovládání (hlavně WP 7, která jsou ovšem dávnou minulostí) a ať už se to někomu líbí nebo ne, těžko uděláme něco s tím, že lidé si na hamburgerové tlačítko vlevo nahoře zvykli a vědí, k čemu slouží.

Slovo má většina

Ergonomie v takovém případě nemá přednost před tím, co většinová základna uživatelů důvěrně zná a kompletně jiný styl ovládání ji mate. Navíc není všechno, jak jsme si mysleli. Podle vlastního výzkumu lidé ponejvíce drží telefon zhruba veprostřed, takže palcem dosáhnou na vrchní část obrazovky. Proto prý ani není lepší umístit nástrojovou lištu do spodní části obrazovky.

Vývojář sám některým věcem dlouho nevěřil a aktuální podoba Windows 10 se mu také nelíbí. Snaží se jen vysvětlit, proč změny odehrály. Mnohem více najdete na Redditu. Já budu mít aspoň trochu lepší spaní, když vím, že Microsoft pouze nekopíruje slepě konkurenci. Přesto si budu do poslední chvíle užívat Metro a styl ovládání ve Windows Phone 8.1.

Zdroj: Reddit via Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?