Hlavní navigace

Bývalý šéf vývoje Firefoxu tvrdí, že Google dlouhodobě sabotoval konkurenční prohlížeče

16. 4. 2019

Sdílet

Na to, že se Google systematicky chová nepřátelsky vůči konkurenčním prohlížečům, čímž jim škodí, tentokrát upozornil bývalý vysoce postavený zaměstnanec Mozilly, jenž pracoval na Firefoxu.

O tom, že situace na webu není ideální, se zmiňuji poměrně pravidelně. Na monopolizaci ze strany velkých firem – primárně Googlu, jenž je problematický tím, že kromě internetových služeb vyvíjí svůj vlastní prohlížeč – jsem naposledy upozornil ve svém komentáři Planeta Blink. Konec vývoje EdgeHTML není dobrý pro web. Do Googlu se o víkendu na Twitteru pustil také Johnathan Nightingale. Proč je to zajímavé?

Nejde o žádného malého vývojáře, ale o jedince, který se na vývoji Firefoxu na předních vedoucích pozicích podílel mnoho let. V Mozilla pracoval osm let, až do roku 2015. Jeho slovo má váhu, byť jeho bezprostřední zkušenosti tedy nejsou vyloženě čerstvé. Pomáhají ale dokreslit obrázek, jehož obrysy jsme pozorovali zvenčí.

V době, kdy ještě Chrome neexistoval, vývojáři a vývojářky z Googlu se s lidmi z Mozilly přátelili. Nightingale tvrdí, že na osobní úrovni se věci nezměnily ani po příchodu aktuálně nejrozšířenějšího prohlížeče. Google tvrdil, že má stejné cíle a že s Mozillou stojí na stejné straně. Známí z Googlu tomu zřejmě opravdu věřili, firma jako celek se ale tvrzení reálně vzdalovala.

https://twitter.com/johnath/status/1116871248104099842

Změna kultury v Googlu ve prospěch Chromu

Reklamy na Chrome se začaly zobrazovat ve výsledcích vyhledávání, když jste hledali Firefox, služby jako Gmail nebo Dokumenty Google byly zatížené chybami, jež způsobovaly zpomalení běhu mj. v prohlížeči od Mozilly. Některá technologická dema byla označena za nekompatibilní a ve Firefoxu nebyla zpřístupněna, přestože v něm reálně fungovala. Google se prý pokaždé vymluvil na to, že jde o chybu a že ji opraví.

K tématu: YouTube se ve Firefoxu a v Edgi načítá výrazně pomaleji

Takových případů byly tucty, možná i stovky, tvrdí Nightingale. Problémy Firefoxu nesvaluje pouze na Google, podle něj však jeho chování výrazně přispělo k tomu, proč se od něj mnozí odvrátili. Dlouhodobé sabotování způsobující nekomfortní používání široce používaných služeb prohlížeč poškodit mohlo.

Jenže nikdo nemá křišťálovou kouli, aby mohl bezpečně říct, jak by to vypadalo, kdyby se Google choval férově. Nightingale píše, že se vývojový tým musel soustředit na řešení potíží se službami od Googlu, místo aby vyvíjel nové funkce. To je férová připomínka. Dokázat Googlu, že záměrně sabotuje jiné prohlížeče, je ovšem těžké až nemožné.

K tématu: Chrome oslavil 10. narozeniny. Google za dekádu ovládl web

Snad jedině s výjimkou služeb, které jsou uměle omezeny pro Chrome, tyto případy jako důkaz pokračující monopolizace webu většinou akceptovat lze. Nightingale sám nevěří, že by Google byl natolik nekompetentní, aby ve svých produktech omylem nasekal tolik chyb, které musel opravit a které mezitím poškozovaly konkurenční prohlížeče.

https://twitter.com/gruber/status/941861327345201152

Byl pro vás článek přínosný?