Hlavní navigace

Časopis Level zdigitalizuje celý svůj archiv, na Startovači právě vybírá příspěvky

19. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Level
Legendární herní časopis Level slaví 25 let a na Startovači nabízí digitalizaci všech čísel. Uspěl hned první den, kdy vybral požadovaných 150 tisíc a chce vydat i knihu rozhovorů s herními vývojáři.

První číslo Levelu vyšlo v roce 1995 (a já si jej koupil hned o rok později), kdy se část redakce odštěpila od Excaliburu. Později už pod Burdou vycházel časopis až do roku 2013, kdy vydavatelství chtělo časopis ukončit. Jenže jej koupil bývalý šéfredaktor Ondřej Průša (Draken) a o časopis se začali starat jeho bývalí autoři.

Tahle nezávislost má řadu výhod, ale také je výrazně finančně náročnější. Jenže se jim to daří už osm let. Dodnes mimochodem vychází i Score, věčný to rival Levelu. O herních časopisech vznikla například i diplomová práce.

Levelů vyšlo již 314 čísel, což je 37 626 stran a v nich 4683 recenzí a dalších témat od 162 autorů. A celý tento obsah chce Level profesionálně zdigitalizovat a nabídnout v celém archivu kvalitní vyhledávání. Digitalizaci má provádět plzeňská firma Exon.

Přístup k archivu bude pro podporovatele ze Startovače, jinak má být placený. Zdarma nebude ani pro současné předplatitele. Podle vybrané částky bude existovat buď pouze archiv PDF se základním vyhledáváním, nebo digitální archiv s pokročilým vyhledáváním.

Projekt na Startovači: Časopis Level: Digitální archiv všech čísel!

V případě nejvyšší mety 400 tisíc pak dojde i k vydání knihy obsahující všechny rozhovory s herními vývojáři, jako John Romero (Doom), nebo Peter Molyneux (Dungeon Keeper). Za výrazné podpoření projektu (5 až 15 tisíc) získáte herní seanci s některými redaktory, doživotní předplatné, nebo vám Draken osobně doveze menu z KFC až domů (a to si opravdu již někdo koupil).

Jaký herní časopis jste měli nejraději?

Základní cíl 150 000 Kč byl splněn velmi rychle a do konce zbývá 41 dní. Máme ještě v živé paměti, jak extrémně uspěli Bulánci, takže i u Levelu se na konci dá čekat výrazná částka. V době psaní článku je vybráno 215 000 Kč.

Level obrázek: Reddit

zdroj: Level

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.