Hlavní navigace

Částečné parametry GeForce GTX 960 i foto čipu GM206 jsou na světě. TDP 120 W

5. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv venku právě zuří CES 2015, podíváme se teď na chvíli ještě mimo Las Vegas. Máme totiž nové informace k napjatě očekávané GeForce GTX 960, v jejíž podobě by se měla architektura Maxwell přelít do atraktivního pásma grafik s cenou mezi čtyřmi (GTX 750 Ti) a devíti tisíci korun (GTX 970). Jistý nedočkavý eshop mezitím karty nedopatřením zařadil do ceníku, takže se na svět dostaly částečné specifikace. A zároveň už máme i první obrázek použitého GPU.

Původně se mělo zato, že GeFore GTX 960 bude založená na ořízlém čipu GM204 a nebude mít tedy daleko k modelu GTX 970. Poté se ale začalo mluvit o variantě, že by karta místo toho měla jiný čip, označený GM206. To nyní web VideoCardz potvrzuje; přesněji má jít o variantu tohoto GPU s kódem GM206-300. Vzorek čipu (nikoliv ještě masově vyráběný křemík) už dokonce ukázal na fotografii, byť nepříliš kvalitní. Je celkem evidentní, že GM206 je menším čipem a má též jednodušší pouzdro. VideoCardz podle rozměrů soudí, že uvnitř by mohlo být osm až deset bloků SMM, karta by tedy mohla mít 1024, 1152 nebo 1280 stream procesorů. Pokud se ovšem architektura bloku nějak zásadně nezmění; nevíme také, zda bude čip plně aktivován.

 Vzorek GPU GM206 na fotografii (Zdroj: VideoCardz)
Vzorek GPU GM206 na fotografii (Zdroj: VideoCardz)

Potvrzeno již je každopádně, že GeForce GTX 960 bude mít jen 128bitovou paměťovou sběrnici. Na webu se totiž „zásluhou“ lajdáckého australského obchodu objevily údaje hned o čtyřech modelech a ty, u nichž je šířka sběrnice uvedena, hlásí právě 128 bitů. Relativní úže bude kompenzována vysokým taktem: použity totiž budou 7GHz čipy GDDR5 jako u highendových modelů (přesná efektivní frekvence bude oněch pro Nvidii charakteristických 7010 MHz). Všechny uniklé karty mají kapacitu paměti 2 GB, podle VideoCardz by se ale po uvedení měly vynořit i 4GB modely.

 

Karty Asusu by podle kódu měly mít chladič DirectCU II a budou přetaktované; parametry nicméně nemáme. Jedna z karet bude v provedení Strix, tedy s pasivním chodem při nízké zátěži nebo nečinnosti. Více toho už víme o druhých dvou kartách od firmy Galax (dříve Galaxy nebo KFA2). Jeden model má označení „OC“ a frekvenci GPU 1228 MHz – jen nevíme, zda jde o boost či základ. Druhá karta označení OC nemá a její takt 1178 MHz by tím pádem mohl být referenční hodnotou pro GeForce GTX 960. Tato karta by také mohla mít referenční chladič Nvidie s radiálním ventilátorem. Od GeForce GTX 960 tedy zřejmě budou existovat také plně referenční modely.

GeForce GTX 960 v katalogu eshopu Eyo.com.au (Zdroj: VideoCardz)
GeForce GTX 960 v katalogu eshopu Eyo.com.au (Zdroj: VideoCardz)

 

TDP GeForce GTX 960 je prý 120 W

U karet Galax je uvedeno, že nesou výstupy DVI, HDMI, ale také tři DisplayPorty. Výbava na záslepce je tedy stejně štědrá jako u vyšších Maxwellů na bázi GM204, což je třeba pochválit. Co se jinak konektorů týče, pro změnu od webu SweClockers máme ještě informaci o tom, jak to bude s napájením karty. GeForce GTX 960 by měla zřejmě mít jen jeden šestipinový konektor – TDP má totiž být 120 W. To je na jednu stranu o dost víc, než u GTX 750/750 Ti, ale taky o dost méně, než má GTX 760 s TDP 170 W.

Onen netěsný obchod mimochodem ukazuje poměrně konfliktní údaje o datu dostupnosti karet. U jedné je (evidentně chybně) udáno na dnešní den, u další pak na 14. ledna. U OC modelu Galax je ale už datum 22.1. 2015 – stejné, co už loni zveřejnil japonský web Hermitage Akihabara. Tento termín je tedy nejspíš nadále v platnosti.

Zdroje: VideoCardz, SweClockers

Byl pro vás článek přínosný?