Hlavní navigace

CAT S61 je unikátní mobil. Má termokameru a laserový metr

28. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestliže jsou iPhony nástroji manažerů, CAT S61 patří do rukou řemeslníků. Bullitt Mobile využívající značku Caterpillar představil druhou generaci mobilu s integrovanou termokamerou. Evidentně tak byl o loňský CAT S60 zájem, podle výrobce prý termovizi alespoň jednou za týden využilo 60 % majitelů S60. Aktuální novinka představená na MWC má navíc ještě další vychytávky určené pro fyzickou práci. Telefon dostal 5,2" displej s rozlišením 1080 × 1920 px. Slibuje vysoký jas, takže bude čitelný i na slunci. Má citlivou dotykovou vrstvu, které nebudou vadit mokré prsty ani rukavice. A navíc je jako celý zbytek telefonu odolný. CAT S61 splňuje vojenskou normu MIL-810G i IP68. Odolá pádům na beton z výšky 1,8 metru. A pokud jej ponoříte, vydrží hodinu v hloubce 3 metrů.

Uvnitř najdeme osmijádrový Snapdragon 630, 4 GB RAM a 64 GB flash paměti (+ slot pro microSD kartu). Vzadu se nachází 16Mpx foťák s fázovým ostřením, 4K videem, a dvoudiodovým bleskem, vepředu je 8Mpx foťák. Telefon si tyká s LTE, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 5 i NFC. Akumulátor má nadstandardní kapacitu 4500 mAh a podporuje rychlonabíjení Quick Charge 4. Konektorem je oboustranné USB-C, nechybí ani sluchátkový jack.

Na outdoorovém mobilu nás nepřekvapí tři mechanická tlačítka pod displejem, čtečku otisků byste však hledali marně. Potěší tříbarevná notifikační dioda i boční programovatelné tlačítko. Hlavním trumfem jsou ovšem senzory.

CAT S61 nabídne všechny ty běžné z ostatních mobilů včetně barometru. Má však také onu zmíněnou termokameru Flir Lepton s rozlišením 160 × 120 px (čtyřikrát více než u předchůdce), kterou umí zkombinovat s obrazem zadního foťáku a natáčet tak i HD video. Termovize rozpozná teploty mezi −20 až + 400 °C.

Novinkou je snímač Sensirion, který měří nejen teplotu a vlhkost vzduchu, ale také kvalitu. Telefon detekuje výpary, které vydávají barvy, rozpouštědla, nalakovaný nábytek nebo různé čistící prostředky. Při práci uvnitř tak CAT S61 bude varovat, že se můžete přiotrávit. Na zádech se nově nachází též laserové měřidlo, které umí bodově změřit vzdálenost až na 10 metrů.

CAT S61 se začne prodávat ve druhém čtvrtletí 2018, telefon dorazí s Androidem Oreo, ale výrobce slibuje upgrade i na budoucí Android P. Cena vás zklame. V USA bude mobil dostupný jen za 499 dolarů, ale v Evropě stojí 899 eur (23 000 Kč).

Byl pro vás článek přínosný?