Hlavní navigace

Catalyst 12.6 WHQL a 12.7 Beta, AMD po půl roce zprovoznilo VCE

2. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poněkud se zpožděním máme to potěšení vám oznámit, že společnost AMD ještě v samém závěru června (júna) stihla vydat aktualizované verze ovladačů pro své grafické karty. Jedná se o vydání hned dvojí. Verze 12.6 je jakousi stabilní řadou, obsahující opravy různých nedostatků, a nese certifikaci WHQL. Verze 12.7 pak přináší nové vlastnosti a výkonnostní zlepšení, ovšem zatím má status beta.

Ovladač 12.6 přináší zejména opravy chyb v režimu CrossFire (z nichž některé údajně končily známou kritickou chybou BSOD). V poznámkách k vydání ovšem figurují i opravené problémy s uspáváním či s připojením televizí skrze HDMI. Připomeňme, že AMD před nedávnem opustilo model pravidelného vydávání aktualizací. Nové ovladače již budou vycházet jen podle aktuální potřeby, zároveň by však měly přinášet hmatatelnější pokroky.

Zásadní změnu však přinášejí ovladače verze 12.7, zatím s přídomkem beta. V tomto vydání se totiž poprvé objevuje podpora pro hardwarový enkodér videa VCE, jenž je integrován v 28nm grafických čipech AMD. Konečně, mělo by se asi dodat. Tato funkce, avizovaná jako jeden z „taháků“ nových karet, se totiž dočkává zprovoznění prakticky po půl roce od uvedení hardwaru. To je doba politováníhodně dlouhá. Každopádně je ale nyní VCE použitelné. Dle poznámek k vydání je podporováno například v ArcSoft MediaConverteru či v programu vReveal.

Vylepšení naštěstí pokračují i v tom, co vás asi zajímá nejvíce, tedy v herním výkonu. V Skyrimu si Radeony (předpokládáme, že čipy architektury GCN) přilepší až o 25 % v interiérech, respektive o 7 % v exteriérech. V Batman: Arkham City dostanete i o 6 % víc, je-li zapnutý anti-aliasing. Podobně Total War: Shogun II, kde dojde s 4×AA a 8×AA k nárůstu výkonu o 15 %. Obecné zrychlení nastalo díky optimalizacím v Crisis 2 (6 %), Just Cause 2 (5 %), Lost Planet 2 (2 %) a Dirt 3 (10 %). Deus Ex: Human Revolution získá 3 % ve vyšších rozlišeních, podobně Battlefield 3 s MSAA. Ve všech případech si samozřejmě k procentům musíte přidat slůvko „až“.

 

Vedle toho však čerstvé ovladače přinášejí i nové profily pro CrossFire, a to mimo jiné pro dlouho očekávané Diablo 3 (tomu verze 12.7 jinak přidává i podporu pro anti-aliasing typu MSAA a SSAA). Možnost běhu v režimu multi-GPU však také získávají nové grafické karty – a to čipy integrované v desktopových APU Trinity, konkrétně v řadách A8 a A10 (Radeon HD 7560D a Radeon HD 7660D).

Ovladač Catalyst verze 12.6 (WHQL) můžete stáhnout na obvyklém místě. Verze 12.7 v stádiu beta je pak k dispozici zde.

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?