Hlavní navigace

CCleaner myslí i na technicky méně zdatné. Nabízí režim pro snazší čištění

20. 5. 2019

Sdílet

Oznámení je ale trochu překvapivé s ohledem na to, že funkce byla reálně dostupná už dříve.

Za čištění jednodušší, zhruba tak zní filozofie CCleaneru. Nejde přitom o žádnou novinku, jen se program dostává na další úroveň. Představil totiž Snadné vyčištění (Easy Clean), které míří na ty méně technicky zdatné. Pokud do čištění nevidíte a nejste si jistí, které oblasti zvolit, je nová volba určena pro vás. Touto cestou byste neměli nic zkazit, nýbrž se jen zbavit nejběžnějšího virtuálního odpadu.

Kdo chce, může nadále používat původní prostředí, kde si do detailu nastaví parametry čištění, tj. určí oblasti k vyčištění. Samotné oznámení nové funkce, jež vznikla v reakci na dnešní uživatelskou základnu, která už zdaleka nepředstavuje jen ty technicky zdatnější, je ale trochu podivné. Snadné čištění bylo se všemi fanfárami oficiálně oznámeno při vydání CCleaneru 5.57.

Obdrželi jsme tiskovou zprávu, stejná informace je uvedena na blogu Piriformu v poznámkách k vydání. Jenže si pamatuji, že jsem funkci už viděl dřív. Mohu snímkem doložit, že se nacházela minimálně v předchozím vydání. Dále nerozumím chování nástroje, protože při prvním spuštění čerstvé verze 5.57 se mi Snadné vyčištění vůbec neukázalo.

V nastavení nicméně máte možnost specifikovat, které prostředí bude výchozí. Čistící prostředek pro Windows dále potvrzuje, že nejsou k dispozici žádné aktualizace aplikací, pokud tedy žádné nedetekuje. Umožňuje i spravovat služby po spuštění systému. Windows 10 zvládá základní oblasti udržovat sám, potřeba po nástrojích jako CCleaner se tím snižuje. Užitek udělá spíše těm pokročilejším, kteří s ním na jeden zátah pročistí řadu oblastí, kam se Windows samotný nedostane. Připomínám, že loni CCleaner – toho času již ve vlastnictví Avastu – potrápilo několik kontroverzí. Dnes se snaží získat zpět důvěru. Kdo chce, nástroj sežene na www.ccleaner.com.

Zdroj: Tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?