Hlavní navigace

CCleaner 5.45 nelze ukončit, bezplatná verze pravidelně odesílá telemetrii

3. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pod křídly Avastu se populární čistící nástroj začal měnit. Poslední verze obsahují několik změn a ty nejzásadnější jsou obsažené v nedávno vydaném CCleaneru 5.45.

Oživeno dne 3.8 2018

České zastoupení Avastu nám zaslalo vyjádření Paula Yunga, viceprezidenta CCleaneru:

„Naším cílem je CCleaner neustále zlepšovat a poskytovat uživatelům příjemnější zážitek během používání tohoto programu. Za tím účelem jsme uvedli ve verzi 5.45 některé funkce, jejichž cílem je nasbírat přesnější údaje, které nám pomohou získat konkrétnější představu o tom, které funkce CCleaneru jsou používané více a které méně, a zároveň nám rychleji umožní detekovat možné chyby.

Informace, které se shromažďují prostřednictvím těchto nových funkcí, jsou agregované, anonymní a umožňují nám sledovat trendy. To nám velmi pomáhá zlepšovat náš software a uživatelské zážitky našich zákazníků při jeho používání. Nejsou shromažďovány žádné osobní údaje.

Zpětné vazby našich uživatelů si velmi ceníme a v současné době pracujeme na další verzi CCleaneru, která bude oddělovat funkce čištění nabízené službou Active Monitoring od analytického reportingu a bude nabízet další možnosti, jak může uživatel program ovládat, které budou uchovány i po ukončení programu.

V zájmu transparentnosti také sdílíme informační list, který shrnuje veškerá data, která sbíráme, včetně účelu a způsobu jejich zpracování. V programu také pracujeme na redesignu ovládání spojeného s nastavením dat tak, aby vše bylo komunikováno jasným a srozumitelným způsobem. Vývoj a testování softwaru se zpravidla neobejde bez určitého času, který je potřebný ke správnému vyladění a optimalizaci všech součástí programu. Naším cílem je k uživatelům dostat novou verzi co nejdříve.“

Původní článek ze dne 2. 8. 2018

Je to už něco málo přes rok, co si Avast koupil Piriform. Toto studio již zhruba 14 let vytváří CCleaner a další nástroje jako Recuva nebo Defraggler. Avast tvrdil, že nic měnit nechce, studiu tedy byly ponechány jméno a logo a nadále vyvíjí čistící nástroj a další produkty. Tak proč se o CCleaneru bavíme?

Určité úpravy nastaly:

  • Od verze 5.42 z letošního dubna se ve zdarma dostupné variantě produktu mohou objevovat doporučení na to, abyste zlepšili antivirovou ochranu svého systému. (Avast čirou náhodou vyvíjí antivirový software, kdybyste to nevěděli.)
  • Do verze 5.43.6520 byla přidána nabídka pro nastavení soukromí. Umožňovala vypnout sdílení dat pro analytické účely se třetími stranami a zobrazování nabídek na další produkty. Tyto předvolby se v CCleaneru Free vypnout nedaly.
  • Ve verzi 5.43.6522 bylo možné i v CCleaneru Free vypnout sdílení dat se třetími stranami. Předvolba pro zobrazení nabídek na jiné produkty se ztratila.
  • Nedávno vydaná verze 5.45.6611 odebrala předvolby pro nastavení soukromí, které dle slov autorského týmu nebyly použitelné s ohledem na GDPR. Dále byla přidána funkce, jež každých 12 hodin reportuje stav instalace tvůrčímu týmu.

Mladá nabídka pro nastavení soukromí je teď v CCleaneru Free úplně prázdná. Nelze se v něm vyvázat z občasného doporučení na jiný produkt z portfolia výrobce. Je to zkrátka způsob, jakým je tento bezplatný produkt monetizován.

Zdarma dostupná verze teď v nabídce pro soukromí nenabízí žádné předvolby Zdarma dostupná verze teď v nabídce pro soukromí nenabízí žádné předvolby

V CCleaneru se dále objevila funkce, jež může vzbudit větší kontroverzi. Aplikace se každých 12 hodin hlásí domů. Díky těmto datům by dle slov autorů a autorek měly být rychleji distribuovány opravy chyb a jiná zlepšení produktu. Sběr telemetrických dat není ničím novým a může být reálně nápomocný, byť některým lidem z principu nevyhovuje. Pokud patříte ke druhé skupině, CCleaner už nejspíš pod vedením Avastu nebude pro vás.

CCleaner nelze ukončit

Jak si ale všiml Martin Brinkmann, došlo ještě k další úpravě. Tlačítko pro zavření okna už aplikaci neukončí, jen ji schová do oznamovací oblasti. Na to vás také program upozorní a vysvětlí, že monitoruje systém. Své záměry tak nezatajuje. Jenže CCleaner ani v nabídce v oznamovací oblasti neobsahuje možnost vypnutí. Program nelze ukončit konvenční cestou, vývojový tým to už neumožňuje.

Chcete program ukončit? Jste bláhoví, proč byste to dělali? Chcete program ukončit? Jste bláhoví…

Nezbývá, než jít do Správce úloh a provést tvrdé ukončení příslušného procesu. Mimochodem, i když je vypnutá předvolba Spustit CCleaner při zapnutí počítače, aplikace se po startu počítače stejně spouští. Tato předvolba už zjevně nemá žádný efekt, chování programu se změnilo.

Anonymní sledování

Poslední nepříjemnost se týká již zmíněného monitorování na pozadí, kvůli čemuž aplikace stále běží. Pokud vám sledování nevyhovuje, můžete zamířit do Možnosti | Monitoring a vypnout předvolby Povolit monitoring systémuPovolit aktivní monitorování. Jenže při příštím spuštění už bude předvolba Povolit aktivní monitorování opět zapnutá.

Klepnutím na křížek program pošlete do oznamovací oblasti, odkud se vám připomente Klepnutím na křížek program pošlete do oznamovací oblasti, odkud se vám připomene (o telemetrii ale slovo neztratí)

Nemůžete se tak zbavit reportování o stavu aplikace každých 12 hodin, pokud o něj nestojíte. Otázkou zůstává, proč je tato předvolba vůbec dostupná, když změna nastavení nemá valný efekt. Pro Piriform bylo totiž snazší na starší funkci navázat novou. Tahle funkce již dlouhou dobu slouží k upozorňování na nepotřebné soubory, jež se v počítači nakumulují.

Teď ale také reportuje stav aplikace výrobci. Piriform už uvedl, přiznal, že ačkoli to byla snadná cesta, nebyla nejlepší. Do několika týdnů od sebe chce oddělit upozorňování na nepořádek a reportování stavu aplikace. Přejmenuje také sledovací funkce tak, aby bylo více zřejmé, k čemu jaká slouží. Uvedl to na svém diskuzním fóru.

Aktivní monitorování má teď dva účely, což není zřejmé. Navíc se tato předvolba opět zapne při příštím spuštění programu Aktivní monitorování má teď dva účely, což není zřejmé. Navíc se tato předvolba opět zapne při příštím spuštění programu

Zkuste přenosnou variantu

Co s tím vším? Všechna odeslaná data jsou anonymizovaná, takže se teoreticky není čeho bát. Agresivní chování programu, jehož činnost teď nelze standardně ukončit, ale pravděpodobně nebude schvalovat nikdo.

Pokud se změnami nesouhlasíte, nejlepší je najít si alternativu. (Začít můžete integrovaným nástrojem na čištění Windows.) Zdá se, že ne všechny problémy postihují CCleaner v přenosné verzi. Tu můžete nosit na flash disku a jednou za čas si s ní vyčistit počítač. Nebude přitom neustále běžet na pozadí. Lze ji normálně ukončit a nepodporuje sledovací funkce.

Jenže Pirifirm před mnoha měsíci odkaz ke stažení přenosné verze na svém webu skryl, na přenosnou verzi už nikde viditelně neodkazuje. Firma tedy nestojí o to, abyste přenosnou verzi používali, resp. preferuji tradiční instalaci. Byť skrytě, přenosnou variantu CCleaneru zatím Piriform stále nabízí. Pokud jste si ji už dříve stáhli, možná máte odkaz ke stažení ještě uložený v prohlížeči: www.ccleaner.com/ccleaner/download/portable. Ještě funguje.

Byl pro vás článek přínosný?