Hlavní navigace

Další kontroverze CCleaneru. Aktualizoval se, ačkoli jste mu to zakázali

21. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Podle Piriformu, respektive Avastu k tomu existoval dobrý důvod.

Těžko si nebudete pamatovat letní skandál CCleaneru, kde narychlo naroubované funkce na stávající programovou strukturu rozbily možnosti nastavení, přičemž nainstalovaný program nebylo možné ukončit a nebylo možné se vyvázat z odesílání diagnostických a jiných dat zpět tvůrčímu týmu. Na konci srpna byly tyto hříchy napraveny, jak se ale zdá, CCleaner nedostává šanci si reputaci zlepšit. Na fóru produktu se 6. září objevila stížnost, na to, že se CCleaner automaticky zaktualizoval na verzi 5.46, přestože měl dotyčný automatické aktualizování vypnuté. Jiný člověk si na to stěžoval také, přičemž aktualizace byla provedena z verze 5.43. Situaci prověřil BleepingComputer, který chování potvrdil. Zkusil si nainstalovat starší vydání nástroje, aktualizační proces CCupdate.exe zafungoval a program byl zaktualizován dříve, než ho BleepingComputer poprvé spustil.

Proč došlo k vynucení aktualizace na CCleaner 5.46?

Piriform, jenž teď patří Avastu, na svém fóru uvedl, že k vynucení aktualizace došlo, aby byly naplněny legislativní požadavky, ale také z důvodu, že nová verze dává uživatelkám a uživatelům do rukou více kontroly nad soukromím. Tvrdí, že aktualizace byla provedena jen na některých zařízeních. Kterých verzí čističe se to dotklo, nevíme.

Avast později BleepingComputeru dodal komentář, že verze 5.46 byla kritická z určitých důvodů. Netroufám se pouštět do odhadů, jestli bylo vynucení přiměřeným krokem, případně zda by používání staré verze uživatelem či uživatelkou, kdyby tak činili z vlastní vůle, pro Piriform znamenalo oplétačky s úřady.

Potvrdil nicméně reakci na GDPR a s tím i přidané lepší možnosti kontroly soukromí. Také podle něj nová verze nástroje zajišťuje, že při čištění nedojde ke ztrátě natavení Chromu nebo rozbití služby Windows Update. Ačkoli se tedy zdá, že firma měla k provedení aktualizace legitimní důvody, tiché vynucení instalace možná nebylo ideálním prostředkem.

Tip: 6 tipů na čištění úložiště v počítači. Jak udělat pořádek bez CCleaneru?

Ve středu pak vyšla nová verze 5.47, která byla na krátkou dobu stažena, protože se zjistilo, že se v ní neukládá uživatelské nastavení se při změně nemuselo vždycky uložit. Teď je už opravené vydání vystaveno na oficiálním webu www.ccleaner.com. Zdá se, že vývojovému týmu kolem CCleaneru se v poslední době nedaří vyprodukovat opravdu spolehlivé vydání.

Byl pro vás článek přínosný?