Hlavní navigace

CeBIT 2008: Biostar

6. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do nejvyšší třídy míří základní desky ze série T-Power, konkrétně pak TPower N750 pro AMD a TPower I45 pro Intel. Tyto základní desky mají bohatou výbavu, jsou osazeny kvalitními součástkami, které by měly umožnit dobré taktování  a obsahují čtyřfázové napájení. Jejich BIOS je rozdělen do tří stupňů podle nároků uživatele a jeho aktualizace je možná přímo z USB disku bez nutnosti bootovat systém.

Základní desky AMD

Základní desky pro AMD

Nejzajímavější základní desky představil Biostar pro platformu AMD. Zde se skutečně inovacemi nešetřilo a tak můžete narazit na základní desky se zcela originálním rozložením i důmyslným chlazením, které se postará nejen o čipset a napájecí mosfety, ale dokonce i o grafickou kartu. Celý koncept je provázán systémem heatpipe a zakončený je větším pasivem na mosfetech, který je doplněn i aktivním, přibližně 5cm, větráčkem. Celý systém se označuje jako Hybrid Space pipe thermal kit. Základní deska obsahuje čipovou sadu Nvidia 750a a podporuje tedy Hybrid SLI. Rozložení základní desky je trochu netradiční – paměťové banky nahoře a patice procesoru ustoupila systému chlazení.

 

   

Z velmi podobného soudku je základní deska TF8200 A2+, která je postavena na čipové sadě Nvidia 8200. Tím pádem podporuje také Hybrid SLI. Z grafických konektorů na ní najdete D-Sub, DVI i HDMI. Systém chlazení je velmi podobný jako u předchozí desky TPower N750.

Kdo nemá rád Nvidii, může u Biostaru sáhnout po desce A740G M2+ SE, jejímž srdcem je nová čipová sada AMD 740G + SB700. Tato deska formátu MicroATX má výbavu odpovídající nárokům každého kancelářského počítače. Příznivá by měla být hlavně její cena.

Chloubou AMD je čipová sada 780G, jíž je osazena deska TA780G M2+. Čipová sada již obsahuje nový jižní můstek SB700. Ve výstupech nechybí DVI a D-Sub, HDMI je dostupné přes dodávanou redukci z DVI. Desdka má velmi pěkné rozložení i propracovaný systém chlazení.

 
 

Základní desky Intel

Základní desky pro Intel

Velmi jednoduchou základní desku pro kancelářské nasazení představuje G31-M7 SE s čipovou sadou Intel G31 + ICH7. Podporuje 1600MHz FSB a paměti DDR2-800. Všimněte si zajímavě vyvedeného DVI konektoru, který ale na všech deskách nenajdete. V základu je jen D-Sub.

TPower I45 představuje high-end mezi deskami pro Intel. Samotný název napovídá, že srdcem desky je nová čipová sada Intel P45 s jižním můstkem ICH10R. Deska podporuje paměti DDR2 do frekvence 1066 MHz, 1600MHz FSB a desetikanálové (8 + 2) audio. Příznivci více grafických karet ocení podporu CrossFire-X. Jako doplněk můžete k desce obdržet Hybrid Space pipe Thermal kit. Zajímavostí je určování CrossFire režimu pomocí šestnácti můstků. Dle slov zástupců Biostaru se jedná o stabilnější řešení oproti přepínání v BIOSu.

Grafické karty

Grafické karty

Biostar však nevyrábí jen základní desky, ale i grafické karty. V nich se soustředí jen na Nvidii, kde používá jejich referenční design, který obohacuje o vlastní chladiče. Na fotkách můžete vidět grafické karty s čipy Nvidia 8800 GT a 9600 GT. Biostar karty zatím neupravuje ani co se taktů týče.

Z grafických karet tak byla nejzajímavější malá přídavná kartička, která je schopná obohatit za pár korun systém o HDMI a DVI výstup. Z počítače tak můžete velmi snadno vyvést až čtyři digitální výstupy.

Základní deska TG31-A7 s čipovou sadou intel G31 a integrovanou grafikou GMA3100 s vyvedeným DVI výstupem.

  

Byl pro vás článek přínosný?