Hlavní navigace

CeBIT 2008: Vyšla nová hvězda J&W

10. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stánek společnosti J&W nepatřil sice k největším, ale rozhodně bylo na co koukat. Základní desky vypadají na první pohled pěkně, mají dobré rozložení a minimálně v napájecích obvodech procesoru používají kvalitní součástky. Po stránce výbavy pak splňují vše, co dnešní zákazník očekává.

Prohlídku základních desek začneme u microATX desky s čipovou sadou Nvidia GrForce 8200 s integrovanou grafikou podporující DirectX 10. I u této malé deky použil výrobce stavový POST displej. Deska je laděna do tmavého designu, což se promítlo i do barevného neodlišení  konektorů předního panelu. Ve videovýstupech nechybí DVI ani HDMI.

Velmi podobná je deska JW-G82UM-PVHD+, která je také postavena na čipové sadě MCP78. Podporuje tak paměti DDR2-1066 a ani zde nechybí DVI s HDMI. Tentokrát je ale deska určena pro procesory AMD.

U microATX desek ještě chvíli zůstaneme. S čipovou sadou Intel G45 můžete vidět desku JW-IG45-MX. Deska má jednoduchý layout, škoda jen umístění přídavného napájecího konektoru pro procesor, který mi svým umístěním silně připomíná již skoro zapomenuté desky Epox. Ve výstupech desky nechybí HDMI nebo digitální audiovýstup.

Chloubou této společnosti je základní deska JW-IP45-Extreme. V její výbavě nechybí dva BIOSy, eSATA nebo stavový POST displej. K dispozici jsou i dva sloty PCIe ×16. Podporovány jsou 45nm procesory Intel a paměti DDR2-1200.

Velmi podobnou výbavu má i deska JW-X38D2-Extreme. Jejím srdcem již ale není čipová sada Intel P45, ale starší X38. Specifikace jsou však velmi podobné – i zde najdete dva BIOSy, eSATA, stavový POST displej, podporu DDR2-1200 či eSATA porty. Na celé desce již najdete jen kondenzátory s pevným dielektrikem.

Deska JW-X48D3-Extreme pak představuje mírnou evoluci v podobě osazení čipové sady Intel X48. Na desce také najdete dvě síťové karty, FireWire, eSATA, dva BIOSy nebo digitální zvukový výstup. Také rozmístění jednotlivých komponent je velmi podobné.

Z trochu jiného soudku je základní deska JW-NF730A-Hybrid. Čipová sada nForce 730a (neboli MCP78H) zajišťuje DVI výstup na monitor, šest SATA konektorů nebo podporu DDR2-1066. Umístění napájecího konektoru pro procesor není zde úplně ideální. Podporována je technologie GeForce Boost pro spoluprácí integrované a diskrétní grafiky.

Stejnou technologii podporuje i deska JW-NF750A-Hybrid s čipovou sadou nForce 750a. Kromě integrované grafiky obsahuje deska i dva PCIe ×16 sloty pro zapojení grafických karet do SLI režimu. Rozložení komponent je tentokrát velmi dobré, nechybí ani POST displej.

Grafickou kartu Radeon 2100 pak obsahuje deska JW-RS470G-DVI. Tato minimalistická deska je postavena na čipové sadě AMD 740G, přičemž obsahuje čtyři SATA porty a dvě paměťové banky. Kamarádit se bude s procesory AMD.

Podstatně vybavenější je pak deska JW-RS780UVD-AM2+ s čipovou sadou AMD 780G. Podporována je firemní technologie Hybrid CrossFire a již v základu u této desky najdete D-Sub i DVI konektor. Oproti předchozí desce zde najdete i čtyři paměťové sloty a šest SATA konektorů.

Pro náročnější uživatele se srdcem tepajícím pro AMD si pak J&W připravilo desku JW-RS780GA-UVD. Ta má stejnou čipovou sadu jako deska předchozí, nabízí však již dva grafické sloty. Integrovanou grafiku Radeon HD 3200 najdete i zde.

Slabší odvar z předchozí desky pak představuje JW-RX770-AM2+ s čipovou sadou AMD 770. Ve výstupech již nenajdete DVI, snížil se i počet SATA konektorů. Dva grafické sloty byly zachovány, snížil se však počet PCIe linek – druhý slot je připojen pouze čtyřmi.

Z levnějšího kraje pak přichází deska JW-RX780X-AM2+ s čipovou sadou AMD 780X. Tato deska umí mezi grafické sloty rozdělit 16 PCIe linek v poměru 1:1. Rozložení není špatné, chybí zde však POST displej nebo větší počet SATA konektorů. Méně náročným uživatelům však deska bude určitě stačit.

             

Byl pro vás článek přínosný?