Hlavní navigace

CeBIT 2010: Matrox Eyefinity navzdory

2. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možnost zapojit skrze jednu grafickou kartu více než dva monitory sice AMD propaguje jako velkou novinku a s vlastním systémem PanoChrome nedávno přispěchala i S3. Avšak Matrox, který z oblasti grafických akcelerátorů pro hráče před několika lety vycouval, se na vícemonitorová řešení pro pracovní stanice specializuje už nějaký ten pátek. Na právě probíhajícím CeBITu, kam se vydali fotografovat Mirek Jahoda a Radek Bábíček, předvedl Matrox (nejen) systém s dvanácti displeji s funkční korekcí rámečku.

Z jednoho GPU umí Matrox vyvést až čtyři obrazové výstupy. Tato krabička je externě připojený grafický adaptér se čtyřmi DVI konektory.

     

Počítač je osazen dvěma kartami: dvoučipovou Matrox M9188 a jednočipovou M9148. Dohromady je přes rozhraní DisplayPort připojeno dvanáct 26palcových displejů s rozlišením 1920 × 1200 px. A zatímco ATI ještě na Eyefinity plně nezprovoznila korekci rámečků displejů, karty Matrox vykreslují obraz v celkovém rozlišení 8100 × 3800 pixelů – s rámečky se počítá.

   

Schopnosti karet Matrox nejsou omezeny jenom na symetrické zvětšení pracovní plochy.

Zajímavost nakonec: zázračná krabička Matrox Veos. Master, Display a Repeater jednotky slouží pro distribuci digitálně podepsaného obsahu z jednoho počítače na neomezený počet obrazovek, bez potřeby složité kabeláže.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku