Hlavní navigace

CeBIT 2010: Zotac celý v zeleném

Sdílet

Zdroj: Redakce

V nadpisu novinky jsem trochu lhal. I když zde byly téměř výhradně produkty zelené Nvidie, vše vyvažovala červená podsvětlená tabule, na které se vystavovalo. U Zotacu jsme si už dříve oblíbili jejich Mini-ITX desky. Doposud měl největší výkonový potenciál model s čipsetem GeForce 9300 pro procesory Core 2. Ten byl k vidění také.

Novinkou byly dvě desky s dvoujádrovými Atomy D510, obě unikátní. Zotac NM10-ITX WiFi je ta obyčejnější s šesti USB 2.0 a dvojicí SATA konektorů, pod jižním můstkem NM10 se nachází rozšiřující PCIe ×1 a Mini-PCIe. Model NM10-DTX WiFi přidal na PCB řadiče pro další čtyři SATA a čtyři USB. Mini-PCIe střídá dlouhý PCIe ×16 i když s pouhou jedinou linkou (ale fungovat by měla většina karet bez další redukce).

Obě desky jsou osazeny Wi-Fi kartou podporující i n-kovou síť. Na PCB je ještě převodník LVDS-TMDS od Nuvotonu, který desky rozšíří o HDMI. Standardně jej nové Atomy neumí a proto se musí použít omezující převod z rozhraní pro interní LCD notebooků. Na výstupu je ale maximální rozlišení 1366 × 768 bodů.

Zotac H55-ITX WiFi je špičkou mezi Mini-ITX. Z názvu je zřejmě patrný čipset Intel H55, tedy patice 1156 pro procesory Intelu s integrovaným GPU. Výbavena desítkou USB, šesti SATA a jedním eSATA se hodí pro datový server, s grafikou v procesoru s bitstream přenosem HD formátů zvuku zase můžeme postavit malé výkonné HTPC.

K vidění byly nettopy s původním Ionem i novou generací.

Zotac X58 s Core i7 a Quad-SLI zapojením dvou GeForce GTX 295.

Omezená nabídka současných GeForce se projevila i na výstavě Zotacu. Už šestá verze GTS 250, tentokrát v provedení ECO s nižším takty, napětím a tedy i spotřebou. GeForce GT 240 a GT 220 jsou tady v edici ZONE s pasivním chladičem. Druhou jmenovanou jsme viděli i v nízkoprofilovém provedení s aktivním chladičem, stejně jako GeForce 210. Podobný je také dedikovaný Ion nové generace, aby také ne, když je založen na stejném jádru GT218 jako nejslabší z 40nm GeForce. V přetaktované verzi AMP! se představil GeForce GT 240 (jádro 600 MHz, SP 1460 MHz a GDDR5 paměti na 4000 MHz).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku