Hlavní navigace

CeBIT 2011: Enermax rozjel skříně a chladiče CPU

7. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vibrační test, MaxRevo, CPU chladiče pro až 300 W tepla

Tak si skoro říkám, jestli si Enermax zaplacením atraktivních hostesek neudělal tak trochu medvědí službu. Všichni se střídali na pohovce mezi slečnami a během i po CeBITu se všude ukazují především fotky z této aktivity a nikoli samotné počítačové produkty. A že je to škoda, to jsme vám trochu naznačili už v aktualitách před CeBITem a snad ukážeme i v tomto článku. Enermax si na CeBIT opravdu nechal spoustu nového. Kromě hostesek však odpoutávala pozornost také jedna demonstrace kvalit zdrojů Enermax.


Chcete-li, můžete nás podpořit v soutěži o PC za 1000 eur. Momentálně vedeme nad druhými Němci poměrně těsně.
Detaily o možnosti podpory v tomto kratinkém článečku.

Vibrační test měl za úkol prokázat, že zdroje Enermax jsou schopné provozu za extrémních podmínek. Nedokáži si sice příliš představit praktické využití (schválně, na co přijdete v diskuzi) a ani v Enermaxu mi žádný za uši nepřitažený scénář nedokázali předložit, ale při třepání zdroje opravdu fungovaly, větrák se dokázal točit a nejvíce trpěla grafická karta a základní deska. GTX 580 byla dvěma tuhými kabely zmítána dopředu a dozadu, tak snad to obě vydržely až do konce CeBITu.

I další demo se týkalo zdrojů, tentokráte nové řady MaxRevo. O 1,2 až 1,5kW zdrojích MaxRevo jsme vás už stihli informovat těsně před CeBITem, nyní se můžete podívat, jak jediný zdroj této řady napájí dva herní počítače. Trošku škodolibě musím konstatovat, že příliš mnoho dalších využití tak silného zdroje někde doma asi těžko najdete. A kdybyste to chtěli náhodou dělat (na jeden zdroj připojit dvě PC), musíte si k tomu udělat či nějak pořídit speciální kabel nahrazující běžný ATX24V (v něm vše v podstatě dvakrát).

Když už jsme se Sunaryem tak debatovali nad tím, jak moc praktické jsou tak silné zdroje, dostali jsme se i k tomu, jak těžké by bylo vyrobit opravdu vysoce účinný 250 nebo 200wattový zdroj. Takový by dnes stačil i na špičky docela silného počítače a současně byste při dnes také běžných 30 W nutného příkonu v idle nebyli hluboko pod hranicí oblasti vysoké účinnosti zdroje.

Dostalo se mi vysvětlení, že vývoj takového zdroje by byl opravdu drahý a poptávka nejspíše malá. Pár ušetřených wattů v idle by nepokrylo nutnou cenu takového zdroje, pak by tu byl jistě i blok zákazníků, kteří nebudou přece za slabší zdroj platit výrazně více než za zdroj silnější. A aby tomu nebylo málo, silné zdroje jako Revolution se prodávají špatně speciálně třeba v ČR a třeba údajně v Rusku tvoří velký podíl (celkově silnějších) prodejů v této zemi.

 

Od zdrojů přeběhněme ke zcela nové oblasti podnikání Enermaxu: chladičům procesoru. Tchajwanci asi zjistili, že už déle vyráběné větráky jsou dobrým byznysem, tak proč se nepustit i do chladičů. Zvláště když se dneska už tak nějak obecně ví, jaké návrhy fungují a jaké ne. Ze zástupce Enermaxu jsem vypáčil, že oni chladiče jen navrhují a výrobu jen nějaké (asi čínské) továrně zadávají. Tomu je tak ale snad u většiny retailových značek chladičů, takže nic nového.

Převratné nejsou ani samotné chladiče, jež se rozlišují na dvě základní řady. ETD (F40, N40, T60) jsou typu box a větrák fouká směrem dolů k patici procesoru, ETS (T30, T40)  jsou typu tower a chlazení je orientováno kolmo k základní desce.


ETD-F40 používá 14cm větrák T.B. Vegas Duo PWM a čtyři heatpipe s 10mm průměrem.

ETD-N40 je méně ambiciózní: 9cm větrák a 6mm průměr heatpipe.
Stejně jako u dalších je tu bracket pro LGA 775/1155/1156/1366 i AM2/AM3

 

ETD-T60 má 12cm ventilátor a šest 6mm heatpipe. Při 1700 rpm by měl uchladit až 225 W.

ETS-T30 je highendová věž s třemi 10mm U-heatpipe a 12cm větrákem T. B. Apollish PWM.


ETS-T40 si se čtyřmi 6mm U-heatpipe a větrákem T. B. Silence na 1700 rpm troufne dokonce na 300 W tepla.

Enermax ukazuje, že si pohrál s detaily aerodynamiky a při osazení solidními vlastními větráky asi nemůže jít o špatné produkty. Jen aby se Enermax podobně jako u zdrojů v poslední době nevymykal cenou mimo oblast, kde je konkurenceschopný.


80Plus Platinum EXX, facelift Modu87+ a Pro87+, ECA 3230 a 5020, SpineRex

O prototypu supermoderního PC zdroje Enermax EXX jsme vás také už předběžně informovali. Nyní se naskytla možnost jej vidět na vlastní oči a něco málo se dozvědět. Jméno EXX není finální, ale je možné, že se nakonec ve finální promění, zdroj vysoké účinnosti dosahuje také použitím jednoho transformátoru namísto dvou (a tedy nižším ztrátám). Takto přes sklo a mřížku se mi podařilo zachytit jen primární kondenzátory od japonského Rubyconu. O 80Plus Platinum zdroji od Thortechu (GeiLu) jsme vám už říkali, později si ještě ukážeme taktéž zatím jen prototyp 700W 80Plus Platinum zdroje od FSP Group (Fortron).

U Modu87+ a Pro87+  došlo k lehkému faceliftu. Zlatý větrák byl nahrazen typem s průhlednými lopatkami, trochu se změnil vzhled hlavně části kolem mřížky), uvnitř došlo ke změnám pro vyhovění specifikaci ErP-Lot-6 (pod 0,5 W ve standby). Kvůli této normě bylo třeba zapracovat na vypínání 5V pro standby a to se bude týkat do půlky roku všech zdrojů této značky. Norma má platit od roku 2013.

O Hoplite jsme už také psali, navíc ho máme v redakci k testu. V tomto případě se uvnitř skrývá mimo zdroje a chladiče Enermax třeba i procesor Sandy Bridge, deska Asus Sabertooth P67 či GTX 560 Ti od Gainwardu a celou sestavu pro Enermax navrhl německý magazín HardwareLuxx jako optimální do ceny 1000 eur. To je hlavní cena soutěže, jíž se jako jediní čeští zástupci také účastníme a v níž nás můžete podpořit.

 

My jsme ale samozřejmě nebyli zvědaví na Hoplite, ale na ty údajně hrozně tajné skříně. O těch jsme mohli napsat zatím jen toto: Enermax ale ještě před polovinou února poslal tiskovku, která měla upozornit na to, že chystá nové highendové skříně, zatím označované jako ECA 5020 a ECA 3230. ECA 5020 je full tower s rozměry 620 × 234 × 568 mm a může pojmout až 20 ventilátorů a 14 optických mechanik + pevných disků. ECA 3230 má být robustní midi tower zaměřený na snadnou montáž komponent a dobré chlazení. Tak uvidíme, co se pod černou a červenou plachtou nakonec skrývá.

 

Teď tedy obě dvě uvidíte, ale musím to říct rovnou: o moc moudřejší nebudete. Enermax obě označil za nedodělané a dokonce jsem nemohl ani odejmout bočnici a vyfotit interiér. Ten prý prodělá změny zcela určitě.


Fulltower ECA5020

Další velká skříň - SpineRex - už svoje jméno má a na obrázcích vidíte možnost přepínání barvy podsvícení z modré na červenou a naopak nebo také dvě polohy horní posuvné lišty (ventilace či naopak uzavření horních průduchů). USB 3.0 je na čelním panelu v jednom případě, další tři konektory jsou již jen USB 2.0.

Materiálem bočnic je 1mm SGCC. Celkem můžete instalovat do pěti 5,25" a osmi 3,5" pozic. Vepředu jsou dva 12cm ventilátory Vegas, v boku jeden 25cm. Nahoře je možné dát dva 12/14cm, dozadu jeden 12cm. Po odklopení rohů čela lze velmi snadno vyjímat 5,25" záslepky.


SpineRex

Mé sympatie si sice nejvíce získala skříň dočasně označená jako ECA3230, ale stejně bych uvítal raději více ne tak děravých modelů. ECA3230 nabízí podobné funkce jako větší ECA5230, vejde se však do formátu middle (či midi) tower. Bočnice jsou z 0,7mm SGCC a zajímavosti je možnost instalovat až 41 cm dlouhou grafickou kartu. Takové zrůdy naštěstí Nvidia ani AMD v dohledné době nechystá. Nebo možná bohužel pro Enermax, pak by tato skříň šla určitě na dračku. Poklopem, pod kterým je konektor pro data i napájení SATA disku, však ECA3230 boduje každopádně.

ECA3230

Nakonec tu máme spoustu větráčků. Spoustu legrace si jistě užijete s těmi do USB a magnetickým uchycením a komu by to nestačilo, tak třeba větráky Vegas mají režim Light Show se sedmi různými režimy. LED diod je na 12cm U.R. Vegas rovnou 18 po celém obvodu. Kdybyste tím chtěli také tiše chladit, najdete nějaké parametry pod obrázky:


U.R. Vegas. 1250 rpm, 89,21 m3h, 1,501 mm H2O, min. hluk 20 dB(A).


T.B. Silence PWM. 12cm verze umí 500 až 1500 rpm, 8cm pak 500 až 2200 rpm. Na min. otáčkách má být hluk pouhých 8 dB(A) (zřejmě z jednoho metru). UCTB12P má proudění vzduchu 45,04 až 121,05 m3h a statický tlak 0,483 až 1,676 mm-H2O

Ukázkou rozebíratelnosti (a tedy třeba i snadného čištění) jednoho z ventilátorů Enermax a lesklé skříně Luxuray, jejíž povrch je, jak jsem si sám mohl vyzkoušet, kupodivu docea odolný proti upatlání prsty se s nabitým stánkem Enermaxu pomalu rozloučíme. Enermax tu ještě měl varianty svých kvalitních klávesnic Aurora (mj. bezdrátovou), ale nevím, jak je to u nás s počeštěnými verzemi a pak harddiskový rámeček Jazzmate, který má zajistit dobré chlazení disku díky prodyšné mřížce na bocích a hlavně nabídnout volbu mezi variantou pro USB 3.0 (a samozřejmě i 2.0) a kombinací eSATA + USB 2.0.

Byl pro vás článek přínosný?