Hlavní navigace

Čech chce vytvořit nejlepší webový editor obrázků. Inspiruje se u Photoshopu

27. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to už skoro rok a půl, co jsme psali o webovém bitmapovém editoru Photopea. Stojí za ním český vývojář Ivan Kuckir a jeho cílem je vytvořit „Photoshop v prohlížeči“. Autor práci nevzdává a každý měsíc přidává nové funkce. Spoustu z těch, po kterých jsme minule volali, už ve Photopea jsou.

Pochopitelně zůstal základ. Nechybí vrstvy ani jejich masky. Využít můžete základní nástroje jako štětec, guma, klonovací razítko, plechovka, přechody, text nebo různé možnosti výběru. Upravovat lze křivky, úrovně, expozici, saturaci, jas, kontrast i živost barev. Potěší i chytrá historie úprav.

Od posledně přibyly filtry, zatím ale jen základní pro zaostření, rozostření, pixelizaci nebo odšumování. Stejně jako ve Photoshopu je možné tvořit Smart Objecty. Novinkou je volná transformace objektů včetně ohýbání a změny perspektivy. Konečně jsou dostupné i vytoužené nástroje jako retušovací štětec, záplata, ruční rozostření, zostření a rozmazání nebo zesvětlení, ztmavení a houba. A hlavně přibyly klávesové zkratky. Zlepšila se také práce s formáty PSD (Photoshop) a XCF (Gimp).

Photopea to má velmi dobře rozjeté. Co do funkcí nebo pohodlí ještě Photoshopu nedosahuje, i Gimp je na míle daleko, ale už se bez problémů může rovnat webovému Pixlr, za kterým stojí Autodesk. Photopea je přitom práce jednoho člověka, nikoliv velké korporace. Na rozdíl od něj navíc nepotřebuje Flash. O všech novinkách z vývoje se dozvíte na autorově blogu.

Photopea 2.6 Photopea 2.6, kolorování černobílé fotky během pěti minut

Byl pro vás článek přínosný?