Hlavní navigace

Čech získal patent na „Internet přes záchodovou trubku“ (video)

7. 10. 2019

Sdílet

Na konferenci internetových poskytovatelů KKTS v Plzni představil Michal Najman svůj vynález, který volně nazval jako WC Net. Jde o vedení optických kabelů skrz kanalizaci, tedy vlastně takové připojení k internetu „přes záchod“. O jeho záměru tuhle technologii vyzkoušet jsme již psali.

Michal Najman je poskytovatel internetu v lokalitě severní Moravy, jeden z mnoha malých „vesnických“ operátorů a jako každý z nich řeší, jak zasíťovat obec, když Wi-Fi už nestačí.

Michal Najman vymyslel robota, který projede kanalizačními trubkami až k vám domů a uloží do nich optický kabel. Ten musí být samozřejmě odolný například proti spláchnutí, ale také proti tlakovým proplachům kanalizace. Způsob vedení optiky kanalizací má nyní dokonce patentovaný. Mimochodem, něco podobného proběhlo internetem v roce 2007 a šlo o aprílový žertík. WC Net je ale skutečný produkt.

Robot sice nevleze až k vám do stupaček a nevystrčí konec kabelu „z pod prkýnka“, na pozemku jednotlivých uživatelů už ale s případnými výkopovými pracemi není takový problém, jako na obecním. Minimální průměr kanalizace, kterou robot projede, je 15 centimetrů.

Instalace probíhá tak, že technik nejprve ucpe kanalizaci nafukovací zátkou, spustí tlakové čištění, a poté pomocí robota instaluje spony, jež budou držet chráničku. Ty jsou ve výsledku dvě: tvrdá v rovných trubkách a měkká i v zatáčkách. Do té se potom standardním způsobem zafoukne optický kabel. Zní to jednoduše, ale první pokusy skončily „spláchnutím kabelu“.

Pilotní projekt proběhne podle autorova webu v obci Ludgeřovice. První na světě ale není, optická vlákna do kanalizace klade již mnoho let také společnost Cablerunner Technology. Michal Najman si nepatentoval internet přes kanalizaci jako takový, ale způsob kladení a uchycení k trubce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.