Hlavní navigace

Kde končí falešné iPhony zabavené celníky? Někdy v bazaru

27. 8. 2019

Sdílet

Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřuje člena celní správy, který prodával mobily určené k likvidaci. Šlo o zabavené falzifikáty iPhonů, které byly odhaleny při importu na celním úřadě Praha Ruzyně. Celník si takto přišel mezi roky 2015 a 2018 na více než dvacet mobilů. Pokud se mu prokáže vina, za zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozí až pět let odnětí svobody.

Jen během června celní správa zadržela 686 dovezených mobilů v hodnotě 4,3 milionu korun a k tomu i 1600 kusů příslušenství za 2,4 milionu. Ve všech případech šlo porušení duševního vlastnictví, tedy dovoz nelegálních kopií různých výrobků. Přímo v obchodech pak celníci objevili tři falešné mobily a přes 5300 příslušenství v hodnotě 4,7 milionu korun.

TIP: ČOI zkontrolovala nabíječky pro mobily. Dvě třetiny z nich měly problémy

Letos v únoru pak česká a slovenská celní správa provedly šťáru na vytipované prodejny, které rovněž údajně prodávaly falešné iPhony a příslušenství. V Česku šlo o 21 stánků, zabaveno bylo přes 4500 výrobků v ceně přes pět milionů korun. Na Slovensku rovněž zkontrolovali 21 prodejen a zabavili 2500 napodobenin v ceně přes 95 000 eur (2,5 milionu korun).

via iRozhlas

Byl pro vás článek přínosný?